Sporuri de până la 200% pentru medicii care lucrează în localități izolate


Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, că medicii de familie și de cei din cadrul ambulatoriului de specialitate în comunităţi izolate din mediul rural vor primi sporuri cuprinse între 100 şi 200%.

"Intenţia noastră este să atragem cât mai mulţi medici către acele comunităţi deficitare, izolate, şi mă refer mai ales la mediul rural. În acest sens, avem un ordin de ministru prin care dăm dreptul autorităţilor locale să stimuleze perfomanţa din spitalele proprii. De asemenea, pentru medicii care lucrează în zone izolate, defavorizate, la sate, vrem să le acordăm sporuri de 100 la sută, chiar şi 200 la sută, pentru a-i aduce în respective zone şi, mai ales, pentru a-i menţine", a declarat Bănicioiu, la evenimentul de lansare a Raportului pentru Sănătate, organizat de Alianţa Pentru Sănătate din România, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului, propunerea legată de sporuri a venit chiar de la autorităţile locale din astfel de zone.

"Sunt medici care, altfel, nu ar fi stimulaţi să meargă în zonele respective. (...) Au fost discuţii destul de multe pentru acest subiect şi, practic, de la 1 aprilie va putea fi în vigoare. Este vorba în funcţie de contractul pe care (medicii - n.r.) îl vor semna cu casa de asigurări şi la aceasta se adăugă sporuri", a mai spus Bănicioiu.

Această propunere de acordare a sporurilor este inclusă într-un proiect de ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice din mediul rural şi urban pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 de locuitori

Bănicioiu a dat drept exemplu o comunitate din Timiş în care era nevoie de un oftalmolog.

"Autorităţile locale au amenajat câteva apartamente. Unul l-au oferit oftalmologului, iar acesta a acceptat să lucreze acolo. La fel şi cu un cardiolog", a spus Bănicioiu.

De asemenea, președintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, a precizat că sporul de 200% s-ar aplica doar pentru doctorii din cinci cabinete aflate în Delta Dunării.

"Există comunităţi locale care au ajutat cabinetele de medicina familiei şi, uneori, chiar mici ambulatorii de specialitate. Autorităţile locale pot, din punct de vedere legal, dar de obicei, din cauza lipsei de fonduri, spun că nu pot să susţină cabinetele de medicina familiei sau alte cabinete medicale şi nici nu sunt obligate să o facă. În ceea ce priveşte sporul de rural, el există de 20 de ani, este conceput ca o cale de a creşte interesul medicilor pentru stabilirea în localităţi rurale grele sau în zone izolate unde există deficit de medici. Acum, se rediscută aceste criterii de spor, nu s-a ajuns încă la o variantă definitivă şi sperăm că lucrurile de îmbunătăţesc. Deocamdată, aceste prevederi nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau până acum, adică multe dintre localităţile rurale din ţară vor pierde sporul de rural sau vor a avea un spor mai mic", a adăugat Tănăsescu.

Comentarii Facebook