Sari peste micul dejun din cauza programului de lucru? Vezi ce riști


Este binecunoscut faptul că micul dejun reprezintă una dintre cele mai importante mese ale zilei, peste care nu este bine să sari. Recent, un studiu a arătat că atunci când omiți să iei micul dejun te supui unor riscuri mult mai mari: omiterea micului dejun măreşte semnificativ şansa apariţiei diabetului de tip 2, cu toate consecinţele grave ale acestei boli.

Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, chiar dacă săriţi peste micul dejun o singură dată pe săptămână, aceste fapt măreşte riscul de instalare a diabetului tip 2 cu 20%.

Concluzia a fost elaborată în urma unui studiu extins, realizat pe 46.289 de femei, în cursul a 6 ani, de către cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Harvard.

Analizând obiceiurile alimentare ale participantelor la studiu, specialiştii au constatat că acelea care săreau când şi când peste micul dejun aveau deja un risc de diabet tip 2 crescut cu 20% faţă de cele care mâncau regulat dimineaţa.

Iar pentru femeile care lucrau cu normă întreagă şi omiteau uneori să mănânce dimineaţa, creşterea riscului era şi mai îngrijorătoare: 54%.

Rezultatele s-au menţinut chiar şi după ce au fost făcute corecţiile necesare pentru a include contribuţia altor factori, precum vârsta, indicele de masă corporală, consumul de carbohidraţi, fumatul, consumul de alcool, nivelul activităţii fizice şi al activităţii profesionale.

Un alt studiu, realizat pe mai mult de 3.000 de femei şi bărbaţi şi publicat în Diabetes Care arătase că obiceiul de a lua în mod frecvent micul dejun reduce riscul apariţiei obezităţii şi hipertensiunii. Dar acelaşi studiu, realizat la Universitatea din Minnesota, arăta că doar 35% dintre participanţi mâncau zilnic dimineaţa.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook