Rujeola face mari probleme în România. Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează


Rujeola a luat viețile a 17 copii din România, iar cel de-al 18-lea caz este deja în curs de confirmare, motiv pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne somează să luăm urgent măsuri pentru a ţine boala sub control, epidemia riscând să se răspândească rapid în Europa, în statele în care procentul celor vaccinaţi este mic.

În acest moment, în 14 din cele 53 de ţări europene există un risc mare de epidemie de rujeolă. Din ianuarie 2016 au fost înregistraţi în România aproape 4.000 de copiii bolnavi cu rujeolă, iar în Italia, o altă ţară în care virusul face ravagii, numărul cazurilor a ajuns la 850, potrivit realitatea.net.

Coordonatorul grupului de vaccinologie al SNMF, Gindrovel Dumitra, spune că tulpina virusului rujeolic a fost importată probabil din Italia, iar primele cazuri s-au produs la granița între Bistrita și Cluj. A fost un import care niciodată nu a mai evoluat în Romania, iar acum țara noastră etse cea care exportă cazuri în Uniunea Europeana și este foarte posibil să se declașeze o epidemie la nivel European.

Conform specialiștilor, boala nu s-ar extinde dacă toate statele şi-ar imuniza copiii.

Datele arată că, în România, rata de vaccinare împotriva rujeolei, la vârsta de un an, a scăzut la 50%, deși efectele adverse ale vaccinului sunt extrem de rare faţă de numărul mare de îmbolnăviri și decese în rândul celor imunizaţi, susţin specialiştii.

Din cele 300 de mii de doze de vaccin antirujeolic din țară, au mai rămas 80 de mii, iar ele nu sunt distribuite în mod egal în ţară, astfel că există judeţe unde nu serul nu se mai găseşte.

Comentarii Facebook