Romii candidează la alegerile europene din 2014


Agenția europeană pentru romi(AER), a anunțat că va prezenta opt candidați la alegerile europene din 2014, cu obiectivul de a lupta împotriva discriminării și pentru integrarea comunității în rândurile europenilor.

"Vremea discriminării faţă de romi s-a terminat, acum vrem să ne afirmăm pe plan politic european", a declarat în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles Stefan Rostas, preşedintele AER, care va fi candidat anul viitor, informează Mediafax.

ONG-ul vrea să "lupte împotriva oricărui derapaj şi a segregării rasiale, să afirme drepturile populaţiei rome şi să promoveze integrarea acesteia". Agenția pentru romi va prezenta un candidat în Franţa, doi în Belgia, dar va fi prezentă şi în Germania şi România, ţara europeană cu cel mai mare număr de romi.

Unguroaica de origine romă Livia Jaroka (PPE, conservatori), aleasă pe lista partidului conservator FIDESZ, aflat la putere la Budapesta, este în prezent europarlamentar.

Pe continentul european trăiesc între 10 și 12 milioane de romi, dintre care peste 6 milioane se află în UE.

Rostas a atacat și declarațiile făcute joi de ministrul francez de Interne, Manuel Valls, care a acuzat romii că nu vor să se integreze "din motive culturale sau pentru că sunt în mâinile unor reţele versate în cerşetorie şi prostituţie".

Între 10 şi 12 milioane de romi trăiesc pe continentul european, dintre care şase milioane în UE, majoritatea în Europa centrală şi de sud-est.

"Astfel de declaraţii sunt inadmisibile", a declarat el. "Romii nu sunt proxeneţi", a insistat Rostas. În opinia AER, astfel de declaraţii "nu fac decât să intensifice rasismul împotriva unei populaţii care este desemnată adeseori drept ţapul ispăşitor al unei politici de securitate".

Comentarii Facebook