Reușită SPECTACULOASĂ în medicină: 14 adulți au fost vindecați de HIV


La o săptămână după ce oamenii de știință au anunțat că au vindecat un bebeluș care avea Hiv, aceștia susțin că și adulții pot fi vindecați cu un tratament asemănător, elementul de bază fiind intervenția timpurie, deși nici acest lucru nu garantează reușita.

Asier Sáez-Cirión de la Institutul Pasteur din Paris a studiat 70 de persoane cu HIV care au fost tratate cu medicamente antiretrovirale începând cu 35 de zile şi până la 10 săptămâni după ce au fost infectaţi cu virusul HIV, mult mai repede decât majoritatea pacienţilor.

Toţi pacienţii întrerupseseră regimul de tratament dintr-un motiv sau altul. De exemplu, unele persoane aleseseră să înceteze să mai ia medicamentele, iar altele luaseră parte la teste clinice ale diferitelor medicamente.

În cazul celor mai mulţi pacienţi, virusul a revenit la nivelul de dinainte de tratament după ce aceştia au încetat să mai ia medicamente. Cu toate acestea, în cazul a 14 pacienţi – patru femei şi 10 bărbaţi – virusul nu a revenit, în ciuda faptului că nu au mai continuat tratamentul. Aceştia fuseseră trataţi, în medie, timp de trei ani.

Cei 14 adulţi continuă să prezinte urme de HIV în sânge, dar la un nivel atât de mic încât corpul lor poate contracara acţiunea sa fără a mai fi nevoie de medicamente.

În medie, cei 14 adulţi au renunţat la medicamente de 7 ani. Unul dintre ei a petrecut 10 ani şi jumătate fără medicamente. „Virusul nu este eradicat, dar în mod evident pacienţii pot trăi fără pastile pentru o perioadă lungă de timp”, a explicat Sáez-Cirión.

Săptămâna trecută, doctorii au anunţat vindecarea unui bebeluş de HIV după ce acesta a fost tratat cu trei medicamente antiretrovirale imediat după naştere. Sáez-Cirión avertizează că tratamentul rapid nu funcţionează pentru toată lumea, dar că noul studiu oferă noi dovezi în favoarea faptului că intervenţia timpurie este importantă.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook