Religia va dispărea în 30 de ani. Vezi ce suțin psihologii


Potrivit unui psiholog irlandez, pe măsură ce situația materială a oamenilor se îmbunătățește, ateismul înlocuiește religiozitatea, iar astfel, în anumite țări dezvoltate, oamenii religioși vor deveni o minoritate în următoarele decenii.


Nigel Barber, biopsiholog şi autor al cărţii Why atheism will replace religion, a explicat recent, într-un articol publicat în Psychology Today, cum a ajuns la această concluzie.

Documentându-se în vederea scrierii cărţii, el a studiat credinţele religioase ale oamenilor din 137 de ţări, constatând că ateismul capătă amploare în zonele dezvoltate ale lumii, pe măsură ce bunăstarea materială a oamenilor sporeşte, potrivit Descoperă.ro.

Biopsihologii aplică principiile biologiei pentru a studia mecanismele comportamentului uman - mecanisme psihologice, genetice şi care ţin de dezvoltarea individului.

În cartea sa, Barber pune problema timpului în care ţările mediu dezvoltate vor atinge un nivel de bogăţie şi dezvoltare similar cu cel al ţărilor majoritar laice, în care persoanele religioase devin o minoritate.

Studiul s-a bazat pe măsurarea produsului intern brut (PIB) al ţării, preţurile locale şi indicele de dezvoltare umană (HDI), iar pe baza acestor date, dr. Barber a concluzionat că o ţară de nivel mediu se va transforma într-o societate laică până în 2041.

El afirmă că ateii sunt concentraţi în ţările dezvoltate din punct de vedere economic, iar religia îşi va pierde din importanţă pe măsură ce bunăstarea materială individuală va spori.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook