Radu Mazăre, condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare: Mă felicit că am fugit

 

Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

 

Radu Mazăre este acuzat de patru infracţiuni de abuz în serviciu, în timp ce Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este suspectată de două infracţiuni de spălare a banilor.

 

Comunicatul DNA

 

La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

 

La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

 

Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina”, se arată într-un comunicat al DNA. 

 

Radu Mazăre se află, acum, în Madagascar, unde solicită azil politic.

 

Astăzi am fost condamnat de tribunalul Constanta la un total de 6,6 ani de pușcărie cu executare pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu.

 

Sunt uluit şi consternat de sentința nedreaptă data de judecător. Nu reuşesc să înţeleg, la prima acuzaţie, cum este posibil ca pentru aceeași presupusă infracțiune de abuz (vânzarea subevaluată a terenului aferent Cazino Mamaia) să fiu achitat de Curtea de Apel București (sentința numărul S.P.148/FI/10.07.2017) și să fiu condamnat la patru anu și șase luni de pușcărie de Tribunalul Constanța (S.P.253/16.05.2018)? Repet, aceeași acuzație, același teren, însă în două dosare diferite, o instanţă mă achita în dosarul numărul 6536/2/2008 la Curtea de Apel București și alta mă condamnă în dosarul 2310/118/2015 la Tribunalul Constanța. Aşa cum mi s a părut halucinant faptul că DNA mi-a făcut două dosare cu acelaşi subiect, contrazicând principiile de drept, aşa mi se pare şi acum halucinant să am două sentinţe opuse tot pe aceeaşi infracţiune cu acelaşi subiect!

 

Dosarul de la Tribunalul Constanța, unde am luat această condamnare este public, poate fi consultat oricând, și oricine poate constata că toți funcţionarii primăriei, consilierii locali și evaluatorii implicați în vânzarea respectivelor terenuri au declarat că procedura vânzării a fost cea legală, și-au asumat o, începând de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local și până la notar, fără ca eu să fi intervenit în derularea ei. Primarul semnează ultimul pe documente, obligat de lege să ducă la îndeplinire hotărârile Consiliului Local. Nu primarul vinde, ci Consiliul Local, nu primarul le evaluează, ci evaluatorul profesionist acreditat.

 

În cazul celorlalte două abuzuri, situația este identică: primarul nu a influențat pe nimeni, nu a impus nimănui nimic, nu a primit și nu a cerut nimic. Şi totuşi sunt acuzat şi condamnat pentru presupusa subevaluare făcută de nişte evaluatori profesionişti

 

În fapt, spun ce am mai spus, vina mea este una singură: am fost un lider neaservit şi incontrolabil pentru Servicii, ca atare o țintă permanentă a Poliţiei Politice din România! În atare situaţie concluzia mea personală este una singură: mă felicit că am plecat dintr-o țară în care justiţia poate şi achita şi condamna o persoană în acelaşi timp, pentru exact aceiași acuzație, cu acelaşi obiect, dar în două dosare diferite! Asta-i ţară? Asta-i justiţie? Asta-i dreptate?”, a transmis Radu Mazăre.

 

Sentința nu este definitivă.

Comentarii Facebook