PROGNOZA METEO ÎN PERIOADA 26 OCTOMBRIE – 8 NOIEMBRIE

 

Meteorologii au realizat o estimare privind temperaturuile ce se vor înregistra în intervalul 26 octombrie - 8 noiembrie.

 

TRANSILVANIA

 

În intervalul 26 – 28 octombrie regimul termic se va menţine ridicat pentru această dată, dar apoi temperatura va marca o scădere accentuată, astfel încât pe 30 octombrie mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 6 grade, iar pe 31 octombrie mediile minimelor nocturne vor coborî sub pragul limitei de îngheţ. Ulterior vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale primei decade din luna noiembrie.  

 

Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse, va fi mai mare pe 28 şi 29 noiembrie şi, din nou, în jurul datei de 4 noiembrie, iar în rest ploile vor fi mai slabe cantitativ şi pe arii restrânse.  

 

BANAT

 

În primele zile ale intervalului de prognoză mediile termice se vor menţine la valori uşor mai ridicate comparativ cu normele climatologice pentru această perioadă a anului, dar în intervalul 28 - 30 octombrie se va produce o răcire accentuată: mediile maximelor diurne vor scădea de la 18 grade până la aproximativ 7 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre 1...2 grade. În intervalul 31 octombrie - 2 noiembrie vremea se va încălzi treptat, pentru ca începând cu data de 3 noiembrie valorile termice să scadă de la o zi la alta, vremea devenind normală termic în ultimele zile ale perioadei de prognoză, cu maxime, în medie, de circa 12 grade şi minime de 4 grade. Precipitaţii mai importante cantitativ se vor semnala în intervalul 27 - 29 octombrie şi 4-8 noiembrie, dar probabilitatea lor de producere se menţine în cea mai mare parte a intervalului.

 

CRIŞANA  

 

Temperatura aerului se va menţine mai ridicată decât în mod obişnuit în această perioadă până pe data de 27 octombrie, când vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. Între 27  şi 30 octombrie valorile termice, atât cele maxime diurne cât şi minimele nocturne, vor scădea cu circa 12 grade, vremea devenind rece pentru sfârşit de octombrie. În intervalul 31 octombrie – 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, apoi va scădea uşor  şi constant, devenind normal spre sfârşitul perioadei de prognoză, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 11 grade şi minime de 3...4 grade.   

 

Vor cădea precipitaţii pe arii extinse  şi local mai însemnat cantitativ între 27  şi 29 octombrie şi, din nou, după 4 noiembrie. În restul intervalului de prognoză vor fi  ploi pe arii mai restrânse şi mai slabe cantitativ.  

 

MARAMUREŞ

 

Valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod normal în această perioadă a anului până pe 27 octombrie, după  care  va  urma  o  scădere accentuată, vremea devenind deosebit de rece pentru această perioadă. După data de 30 - 31 octombrie va avea loc un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului de prognozătemperaturile medii vor deveni normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. Precipitaţii, mai ales ninsori, însemnate cantitativ şi pe arii extinse, va fi mare între 27 şi 29 octombrie, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, în diminuare atât ca areal, cât şi cantitativ.  

 

MOLDOVA

 

Mediile termice se vor menţine mai ridicate decât valorile normale climatologic până pe 28 octombrie, dar pe 29 octombrie se va produce o răcire accentuată, maximele diurne vor coborî spre aproximativ 7 grade, iar pe 31 octombrie minimele nocturne se vor situa în jurul a 0 grade. După 30 – 31 octombrie vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta până pe 2 noiembrie, apoi va urma o uşoară scădere, vremea devenind normală termic spre sfârşitul intervalului, când mediile termice vor atinge circa 11 grade ziua şi 4 grade noaptea.  

 

Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai mare pe 28 – 29 octombrie. În rest vor fi predominant ploi, pe arii mai restrânse, în general slabe cantitativ. 

 

DOBROGEA

 

Regimul termic va creşte constant în primele zile ale intervalului, când vremea va fi caldă pentru sfârşit de octombrie, dar va marca o scădere accentuată în intervalul 29 – 31 octombrie, în care media maximelor va coborî cu circa 10 grade. Între 31 octombrie şi  2 noiembrie va avea loc o încălzire, dar apoi temperaturile vor scădea din nou, uşor şi treptat, devenind normale în ultimele zile ale prognozei.  

 

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse  şi mai importante cantitativ va fi semnificativă în jurul datei de 29 octombrie, în restul intervalului de prognoză ploile fiind puţine şi slabe cantitativ.  

 

MUNTENIA

 

Până pe data de 28 octombrie, regimul termic mediu se va menţine în mod constant mai ridicat comparativ cu mediile multianuale ale perioadei. Pe 29 şi 30 octombrie va avea loc un proces de răcire accentuată şi se vor atinge, în medie, temperaturi minime de 3 grade  şi maxime de circa 12 grade, ce vor caracteriza o vreme rece pentru data respectivă. Între 31 octombrie  şi 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, iar în intervalul 2-8 noiembrie valorile termice vor scădea uşor de la o zi la alta, devenind apropiate de cele climatologic normale pentru prima decadă a lunii noiembrie.  

  

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi semnificativă pe 28 – 29 octombrie. Ulterior, vor fi ploi în general slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.  

 

OLTENIA

 

După primele zile calde din intervalul de prognoză, cu medii ale maximelor diurne de 21...22 de grade, regimul termic va marca o scădere accentuată, iar pe 30 octombrie maximele diurne vor atinge aproximativ 11 grade şi minimele vor fi de circa 1...2 grade. Ulterior, până pe 2 noiembrie, va avea loc un nou proces de încălzire treptată, iar înter 2 şi 8 noiembrie valorile termice se vor apropia treptat de cele normale pentru început de noiembrie, cu medii ale maximelor de circa 13 grade şi şi ale minimelor de 4 grade.  Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor pe arii mai extinse va fi mai mare în intervalul 27-29 octombrie, în rest ploile vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse. 

 

LA MUNTE  

 

Valorile termice se vor menţine relativ constante, cu medii ale maximelor diurne de circa 10 grade până pe data de 28 octombrie, când vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, astfel încât pe 30 octombrie temperaturile maxime vor atinge, în medie, 0 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre -5 grade. Ulterior vremea se va încălzi treptat până pe 2 noiembrie, când temperaturile vor reveni la valorile de la începutul perioadei de prognoză. Apoi regimul termic va scădea uşor de la o zi la alta, devenind normal pentru prima decadă din noiembrie spre sfârşitul perioadei de prognoză. Pe 29 şi 30 noiembrie vor fi precipitaţii, predominant ninsori, pe arii mai extinse, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, care vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

Comentarii Facebook