PREMIERĂ ȘTIINȚIFICĂ: Un șoarece a fost clonat dintr-o singură picătură de sânge


Oamenii de știință au reușit să cloneze pentru prima dată un șoarece dintr-o singură picătură de sânge colectată din coada lui.

Deşi întregul proces de clonare se realizează la un nivel minuscul, noua cercetare indică faptul că, până şi o leucocită periferică colectată dintr-un loc uşor accesibil este suficientă pentru a asigura o rată de succes de două procente.

Reuşita face parte dintr-un program de cercetare ce se concentrează asupra dezvoltarea unor metode eficiente de clonare. Pentru a dezvolta o tulpină cu o anumită mutaţie genetică la şoarecii necesari pentru cercetări, oamenii de ştiinţă lucrează ani buni. Uneori, atunci când specialiştii reuşesc să creeze aceşti şoareci modificaţi genetic, animalele sunt infertile, motiv pentru care clonarea pare a fi ultima opţiune.

Copiile genetice ale unor tulpini sunt generate prin metoda numită transfer nuclear al celulelor somatice (SCNT), un proces complex prin care un ovul denucleat primeşte un nucleu de celulă somatică extras de la donator. În 1996, folosirea unei versiuni „primitive” a SCNT a dus la clonarea primului mamifer, oaia Dolly.

În prezent, clonarea se realizează folosind celulele periferice de tip cumulus prelevate de la donator. Aceste celule care se adună sub formă de cluster în jurul ovocitului din foliculul uman.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook