Porți curele strânse? Riști să faci cancer


Persoanele care obișnuiesc să poarte centuri șui curele strânse prezintă un risc mai mare de a deszvolta cancer esofagian. Potrivit cercetătorilor scoțieni, acestea pot provoca reflux gastroesofagian (trecerea conţinutului stomacului în esofag), astfel afectând mucoasa esofagului şi producând leziuni ce pot evolua spre cancer.

Oamenii de știință de la Universităţile din Glasgow şi Strathclyde şi de la Southern General Hospital au descoperit că centruile foarte strânse presează stomacul și pot determina trecerea unei părţi a conţinutului acestuia în esofag.

Conţinutul stomacal este puternic acid, din cauza prezenţei acidului clorhidric secretat de stomac pentru a digera alimentele. În mod normal, mucoasa stomacului este dotată cu mecanisme de protecţie care o apără de acţiunea acidului. Însă esofagul nu are o astfel de protecţie; de aceea, trecerea conţinutului acid al stomacului în esofag provoacă eroziuni ale mucoasei esofagiene, mărind riscul de apariţie a cancerului la nivelul acestui organ, scrie Descoperă.ro.

Cancerul de esofag este un tip de cancer rar, însă numărul persoanelor care suferă de această boală tinde să crească și afectează în special persoanele de peste 55 de ani, iar primele semne sunt dificultăţile la înghiţire.

Cercetătorii cred că riscul este mai mare la persoanele supraponderale.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook