Peste 30.000 de fumatori au murit in Romania in 2009. 70 % aveau intre 35 si 69 de ani


Un roman moare din cauza fumatului la fiecare 15 minute, avertizeaza Societatea Romana de Pneumologie. Cifrele sunt in crestere, iar la nivel mondial la fiecare 8 secunde moare cineva din cauza acestui viciu.

Specialistii avertizeaza ca renuntatul la tigari fara un sprijin avizat din partea medicului nu este indicat, deoarece exista mari sanse ca fumatorul sa isi reia obiceiurile.

"Fumatul nu inseamna numai dependenta psihocomportamentala, ci si una biologica, din cauza careia persoana se simte depasita in lupta cu renuntarea si de cele mai multe ori cedeaza in fata acestei boli", a declarat vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie, Miron Bogdan.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana, un sfert din dintre decesele de pe continent survin la persoane bolnave de cancer pulmonar provocat de fumat. In Romania, in 2009, 70 % dintre cei care au murit din cauza acestui viciu aveau intre 35 si 69 de ani. Ingrijorator este ca anual apar alte 7.000 de noi cazuri.

In Romania, fumatul este mai raspandit in randul barbatilor: 37,6% impartasesc acest viciu, iar numai 12,5% dintre femei sunt fumatoare.

Comentarii Facebook