Nu este sănătos să facem duş zilnic, afirmă un medic

 

Medicii atenționează că dușul nu este recomandat în fiecare zi, din cauza folosirii unor substanţe precum săpunul lichid.

 

Nici măcar vara nu trebuie să faci duş mai des de două-trei ori pe săptămână, susține şefa secţiei din Haifa a casa de asigurări de sănătate Clalit, Rachel Luzzati. Părul trebuie spălat mult mai rar, scrie Agerpres.

 

Medicul a declarat că standardele igienice adoptate în prezent în Occident, cum este şi duşul zilnic, sunt dictate exclusiv de recomandări sociale, nu de cele care ţin de igienă. Dimpotrivă, atenţionează Rachel Luzzati, duşurile zilnice totale, mai ales cu utilizarea de săpunuri lichide, sunt mai degrabă periculoase pentru sănătate pentru că perturbă echilibrul acido-bazic al ţesuturilor pielii, care se usucă, iar în acelaşi timp este distrus stratul natural de grăsime, care protejează pielea de bacterii şi micoze.

 

Efectul cel mai dăunător îl are săpunul lichid, din cauza concentraţiei sporite de substanţe active. În afară de aceasta, el se duce mai greu de pe piele.

 

Prin înlăturarea permanentă a stratului superior al pielii, este perturbată zona care sintetizează vitamina D sub acţiunea razelor soarelui, ceea ce provoacă deficitul acesteia în întreg organismul, conform unor studii. Medicul Rachel Luzzati susține că duşul este necesar numai de două ori pe săptămână, iar spălările zilnice trebuie să fie unele ”locale”.

 

Medicul recomandă să nu fie folosite bețișoare pentru urechi, pentru că numai cresc riscul de infecţie.

Comentarii Facebook