Nicolae Ghinea, unul dintre cercetatorii romani care sunt la un pas sa inventeze medicamentul anticancer, a studiat la Cluj - VIDEO


Nicolae Ghinea si Aurelian Radu sunt cercetatorii romani care au descoperit "amprenta" celulei canceroase. Primul a studiat Chimia la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si acum lucreaza in Paris.

Cei doi coordoneaza doua colective de cercetatori din New York si Paris care au descoperit o proteina-marker, receptor pentru hormonul hipofizar FSH, care se gaseste in toate cele 11 tipuri de tesuturi canceroase studiate, au explicat cercetatorii in exclusivitate pentru Gandul.info. Pe baza acestei "amprente" cancerul poate fi depistat si tratat in forme incipiente.

Cei doi cercetatori au studiat tumori recoltate de la 1.336 de pacienti, diagnosticati cu 11 forme diferite de cancer: de prostata, mamar, colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule si ovare.

"Ne-am inzecit eforturile, pentru ca, evident, suntem intr-o cursa contra-cronometru impotriva cancerului. Daca se mobilizeaza principalii producatori de medicamente realizarea unui medicament universal pentru cancer poate fi o chestiune de luni de zile. Va mai dura insa cel putin 2-3 ani pana cand medicamentul sa poata fi administrat pacientilor", a declarat Nicolae Ghinea.

Cei doi cercetatori spun ca dupa publicarea studiului in "The New England Journal of Medicine" au fost asaltati de pacienti care le-au cerut ajutor.

"Am fost contactati de pacienti din Franta, Romania si SUA, care au cancer si care au sperat ca ii putem ajuta. Din nefericire, nu ii putem ajuta direct in nici un fel. Tot ce putem face este sa lucram cat putem de intens pentru a ajunge cat mai curand la stadiul aplicatiilor la pacienti. Agentii care se vor injecta la pacienti, si care trebuie produsi de aici inainte, trebuie sa satisfaca cerinte mult mai mari decat pentru experimentele pe animale. Trebuie ca experimentele pe animale sa raspunda la majoritatea intrebarilor de baza legate de acest subiect. Timp chiar mai lung va fi necesar ca sa se studieze pe animale alte aspecte, care la acest moment nu sunt prioritare, dar se pot dovedi foarte importante", a mai declarat cercetatorul.

Nicolae Ghinea a studiat la UBB Cluj si in 23 octombrie s-a intors pentru o intalnire cu fostii colegi.

Acum, romanul este directorul de cercetare al Institutului National al Sanatatii si Cercetarii Medicale din Paris (INSERM), unde si-a inceput cariera in 1990.

 

VIDEO: TVR 1

Comentarii Facebook