N-ai buletin, n-ai internet. O nouă lege propune accesul la Wi-Fi doar cu buletinul


O nouă modificare legislativă ne obligă ca, în viitorul apropiat, să dăm datele din buletin pentru a putea cumpăra o cartelă prepay sau pentru a ne conecta la rețeaua de wireless a unei terase.

Este bine sa nu va uitati buletinul acasa atunci cand vreti sa cumparati o cartela Pre Pay. Va trebui sa semnati un contract cu operatorul de telefonie mobila. O sa aveti nevoie de un act de identitate chiar si atunci cand va conectati la reteaua de internet a unui restaurant. O noua lege ii obliga pe patronii de terase sa introduca parole si wireless cu buletinul, potrivit yoda.ro.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor, iar în cazul în care va fi aprobată de președinte, va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2015. Actul presupune o perioada de un an, pana la 1 ianuarie 2016, pana cand utilizatorii trebuie sa intre in legalitate.

Astfel, toată activitatea efectuată pe rețeaua terasei, cafenelei sau restarurantului va fi stocată într-un server și pastrat timp de 6 luni.

Deputații care au votat pentru modificarile legislative susțin însă că romaâii vor fi protejați astfel împotriva atacurilor cibernetice.

"S-a cerut de CSAT pentru cresterea sigurantei nationale”, spune deputatul Daniel Oajdea. „Daca ati savarsi un atac cibernetic sau nu stiu ce de pe internet, se poate afla identitatea dumneavoastra usor.

Parlamentarul da și un exemplu ilustrativ: „Spre exemplu, vrei sa-ti varuiasca cineva in casa. Daca faci un contract tot iti dai datele din buletin, pentru ca altminteri nu poti sa inchei contractul."

La nivel național sunt momentan 16 milioane de posesori de cartele Pre Pay, însă dacă legea va intra în vigoare, aceștia vor avea la dispoziție 6 luni pentru a-și declara identitatea, altfel cartelele vor fi dezactivate.

Comentarii Facebook