Mitul desființat de cercetători: Consumul de ouă nu afectează colesterolul


La finalul secolului al XX-lea oamenii de știință credeau că un consum de mai mult de două ouă pe săptămână poate provoca o creștere a nivelului de colesterol, însă în ultima vreme experții au început să combată acest mit. Un nou studiu arată că adolescenții care consumă mai multe ouă nu au parte de un colesterol mai mare, indiferent de nivelul activității fizice.

Noua cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Granada a analizat legătura dintre consumul de ouă în rândul adolescenţilor şi principalii factori de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, precum profilul lipidelor, ţesutul adipos excesiv, rezistenţa insulină şi hipertensiunea arterială, scrie Descoperă.ro.

Tradiţional, doctorii insistau că un consum ridicat de ouă duce la creşterea nivelului colesterolului, astfel că în ultimele decenii s-a înregistrat o tendinţă în care autorităţile medicale recomandau oamenilor să restricţioneze cantitatea de ouă consumate”, a explicat autorul studiului, Alberto Soriano Maldonado.

Cu toate acestea, cele mai noi studii arată că nivelul crescut al colesterolului seric este afectat mai mult de consumul de grăsimi saturate şi de grăsimi trans, prezente în carnea roşie şi în produsele de patiserie, decât de cantitatea de colesterol din dietă.

Studiul efectuat de Alberto Soriano Maldonado în cadrul proiectului european HELENA, desfăşurat în nouă ţări, a demonstrat că adolescenţii care consumau cantităţi mai mari de ouă nu prezentau nici un nivel mai mare al colesterolului, nici o înrăutăţire a sănătăţii cardiovasculare, indiferent de cât sport efectuau.

Concluziile publicate în jurnalul Nutrición Hospitalaria confirmă studiile recente efectuate pe adulţi sănătoşi ce sugerează că un consum de până la şapte ouă pe săptămână nu este asociat unui risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare”, subliniază Soriano.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook