Misterul unei fotografii realizata la Revolutia din 1989 si care a castigat un Pulitzer! Afla de ce plange acest barbat


O fotografie realizata de fotoreporterul american David C. Turnley, in timpul Revolutiei din decembrie 1989, a reprezentat un mister pana acum. Nimeni nu a putut spune de ce plangea barbatul din imagine.

Fotoreporterul american David C. Turnley a aflat de incidentele de la Bucuresti de la o televiziune franceza si a venit, in decembrie 1989, de la Paris cu un avion de marfa in Romania, ajungand la Bucuresti, unde a nimenit in mijlocul conflictelor.

"Mi-a atras atentia un barbat din mijlocul multimii fericite. Arata semnul victoriei, dar plangea", a povestit Turnley, pentru Libertatea.ro. In 1990, imaginea i-a adus americanului un premiu Pulitzer, iar 3 ani mai tarziu Peter Turnley, fratele lui David, un fotograf care a fost si el in decembrie 1989 in Romania, s-a intors la Bucuresti pentru a se intalni barbatul fotografiat. 

"Cand am intrat in Intercontinental un barbat astepta in fata usii mele. Am trecut pe langa el, ca si cand mergeam in alt loc, ca sa pot sa il analizez. Era chiar personajul din fotografie! Mi-a zis ca se numeste Constantin Avram si ca a vazut in presa ca poza fusese premiata. Se dusese la ambasada SUA sa se intereseze despre autor. Ei l-au indrumat spre mine cand m-am intors in Romania. Mi-a zis ca sotia sa era paralizata si in ziua cand a fost realizata poza el tocmai se intocea acasa, de la fabrica. Se gandea la sotie, era bucuros ca scapasera de Ceausescu.

A vazut trecand, insa, un camion cu cadavrele celor impuscati. De aceea plangea. Se gandea la persoanele care murisera. Nu mai stiu nimic de el, de la acea intalnire. Era bucuros cand i-am dat poza. Cred ca aceasta e una din experientele acelea care demonstreaza ca nimic nu e intamplator", a spus si Peter Turnley, fratele lui David.

Fotografia cu Avram Constantin ilustreaza cartea lui Peter, "Moments of revolution. Eastern Europe".

 

Comentarii Facebook