Marti 31 Ianuarie

Mircea Dinescu, "terorist urban" in Revolutie: In 22 decembrie ne-am facut sticle Molotov ca sa ne aparam de securisti - VIDEO


Mircea Dinescu a descris intr-un interviu acordat Stiri de Cluj ziua de 22 decembrie, petrecuta la televiziunea publica, si cum si-a pregatit cocktail -uri molotov pentru a se apara in casa.

Revolutia din decembrie 1989 l-a prins pe Mircea Dinescu arestat la domiciliu in urma manifestului din 17 martie 1989. Poetul povesteste ca a reusit sa iasa din casa abia cand securistii care il pazeau au fugit si a fost dus de multime direct la sediul televiziunii. 

"La televiziune cu alta coloana a venit Caramitru, cunoscut ca actor. Am ajuns in studio si am incercat sa convingem populatia ca sa iasa in strada pentru ca dictatorul a cazut. Am intrat in televiziune spargand geamul. Cand am ajuns in studio, directorul ne-a spus ca nu puteti vorbi pentru ca sunt incinse aparatele. Ii era frica. In studioul ala era o brambureala. Nimeni nu statea sa intrebe cine ce meserie are. Era un amestec de soferi, de pustani si functionari", a povestit Mirea Dinescu.

Poetul a mai spus ca el si cu Ion Caramitru au devenit liderii momentului, pentru ca "eu eram cunoscut la Europa Libera si Caramitru ca actor".

Mircea Dinescu isi aduce aminte de personalitatile comuniste care s-au perindat prin studioul televiziunii publice, pentru ca au simtit ca acolo "era centrul puterii".

"A aparut Chitac, celebrul general, si l-am intrabat: 'Cine esti?' si el ne dadea raportul. Aia e chestia ca multi zic: 'Domnule a fost lovitura de stat!'. Aiurea, erau terminati erau cacati pe ei toti ca nu stiau ce se intampla. Au venit la televiziune ca si-au dat seama ca e centrul puterii, dupa ce trasesera la Timisoara impotriva demonstrantilor voiau sa isi spele pacatele.

L-am intrebat: 'Cine esti?' Sunt generalul Chitac seful gazelor sau ceva de genul asta. Ne dadeau raportul mie si lui Caramitru
", mai povesteste Dinescu.

Poetul si-a adus aminte si de tinerii Revolutiei care pusesera mana pe arme si erau in stare sa faca moarte de om.

"Erau doi-trei care aveau mitraliere. Le luasera de la ceva sectie de militie si ma intrebau pe mine, unul plangea saracu ii murise fratele pe 21, si imi spune: 'Domnu' Dinescu, spuneti-mi pe cine sa omor dintre astia care vin'. Si eu spuneam: 'Stai linistit baiete', ca era zguduit", a mai spus Dinescu.

Nu l-a uitat nici pe Patriarhul Teoctist, care si-a facut aparitia la televiziunea publica, dar pe care nu l-a lasat sa vorbeasca.

"A aparut Teoctist si i-am spus ca nu o sa vorbesti desi esti patriarhul Romaniei pentru ca i-ai trimis o scrisoare de felicitare lui Ceausescu cu ce a facut la Timisoara. Nu intri ma! Era si poetul Ion Alexanbdru care era evlavios si zicea: 'Frate are harul', si ii zic: 'N-are nimic, are pe dracu har, poate ca are grade' si nu a intrat. Dar s-a asezat pe o bancuta si a stat acolo cateva ore pana cand am plecat eu", povesteste Mircea Dinescu.

Poetul isi aduce aminte ca a stat in studioul televiziunii publice circa 5-6 ore si l-a prins si pe Ion Iliescu, venit la cererea revolutionarilor.

"Am plecat din studio pentru ca eram ingrijorat de familia mea. Tin minte ca ne-am dus pe strada Paris acasa la Plesu. Ne-am facut niste sticle molotov. Ne gandeam ca daca vin aia cu ce ne aparam, cu pasta de dinti le dam in cap? Am pus in sticla cu benzina putina vata si dadeai foc si aruncai peste ei daca veneau la usa, terorism urban", a mai dezvaluit Mircea Dinescu.

Comentarii Facebook