Medicamentul comun care stopează cancerul de sân


Potrivit unui nou studiu, aspirina poate ajuta la întetinirea răspândirii cancerului de sân în corp.

Cercetătorii au descoperit că popularul medicament limitează producerea de celule care alimentează boala, reducând astfel dezvoltarea tumorilor.

Testele efectuate în laborator şi pe şoareci au arătat că dozele mici de aspirină suprimă răspândirea a două tulpini diferite de cancer de sân.

Una dintre tulpine este responsabilă de cancerul de sân „triplu negativ”, care este rezistent la numeroase tratamente şi care afectează până la unu din cinci pacienţi.

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Kansas au descoperit că aspirina amplifică efectul tamoxifenului, un medicament folosit împotriva unei forme mai răspândite a cancerului de sân.

Aspirina a produs acelaşi efect atât în testele de laborator efectuate pe celule canceroase, cât şi în testele efectuate pe şoareci.

Cercetări mai vechi au arătat că femeile care suferiseră de cancer de sân şi care consumau aspirină pentru a reduce riscul de atac de cord şi de accident vascular cerebral prezentau un risc mai mic de a suferi din nou de cancer. Cu toate acestea, motivul pentru care acest lucru se întâmplă este încă neclar.

Cercetătorii au descoperit că medicamentul ar putea interveni în procesul prin care tumorile produc celule stem foarte agresive. În studiile efectuate pe şoareci, celulele canceroase tratate cu aspirină produceau doar parţial sau deloc celule stem. Coordonatorul acestui studiu, profesorul Sushanta Banerjee de la Universitatea Kansas, afirmă că „dacă nu ţinteşti celulele stem, nu vei obţine niciun efect, iar cancerul va reveni”. „Suntem interesaţi de cancerul de sân triplu negativ pentru că acestea nu au o prognoză încurajatoare”, a mai spus Banerjee.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook