SOCANT ! Un medicament care se vinde si in Cluj creste riscul de infarct !

 

Dezvaluirea a fost facuta sambata intr-un raport intocmit de o comisie a Senatului SUA, relateaza CNN, care arata ca, de la lansare, medicamentul este asociat cu 83.000 de infarcturi.


Medicamentul AVANDIA (n.r. rosiglitazona) se vinde si in farmaciile din Cluj sub forma de comprimate, la pretul de 95 lei cutia cu 28 de bucati. De asemenea, se elibereaza gratuit in cadrul programului national pentru diabetici.

 

Administrarea medicamentului pentru diabet AVANDIA are legatura cu zeci de mii de infarcturi, iar producatorul acestuia, GlaxoSmithKline, a cunoscut de ani de zile riscurile care exista dar le-a ascuns publicului, se arata in raportul comisiei senatoriale din SUA.


Oficialii comisiei critica si Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente care ar fi trecut cu vederea sau ignorat pericolele semnalate de angajatii sai.


"Asemenea medicamente pun in pericol sanatatea publica deoarece FDA (n.r. Administratia Alimentului si Medicamentului) a fost prea comoda in relatia cu firmele producatoare si a fost manevrata de companii care au interese financiare in a minimiza potentialele riscuri asupra sanatatii", precizeaza oficialii americani.


Senatorul Max Baucus, membru al comisiei, a declarat ca "oamenii au dreptul sa stie ca exista riscuri majore asociate cu administrarea AVANDIA, iar GlaxoSmithKline avea obligatia sa le spuna. Pacientii se bazeaza pe firmele de medicamente in ceea ce priveste sanatatea si viata lor, iar GlaxoSmithKline a abuzat de aceasta incredere"


GlaxoSmithKline a negat, tot sambata, orice afirmatie ca medicamentul nu este sigur. Respingem concluziile raportului, a declarat purtatorul de cuvant Nancy Pekarek pentru CNN. "FDA (n.r. Administratia Alimentelor si Medicamentelor) a analizat datele si a tras concluzia ca medicamentul trebuie sa ramana pe piata. S-au facut sapte teste clinice pe medicament care au demonstrat ca nu este legat de atacuri de cord. Nici un fel de date nu arata o corelatie semnificativa statistic intre AVANDIA si ischemia miocardica sau infarctul miocardic", a mai spus reprezentantul producatorului de medicamente.

 

Comisarul FDA Margaret Hamburg a declarat ca asteapta recomandarea unui comitet consultativ care va emite un raport in aceasta vara, intre timp urmand sa analizeze actiunea senatorilor doar pentru a se asigura ca sunt in posesia tuturor informatiilor corecte.


Raportul din Senatul SUA cuprinde 334 de pagini si a fost elaborat in decursul ultimilor doi ani de investigatori ai comisiei, care au analizat mai mult de 250 000 de pagini de documente furnizate de GSK, FDA si institute de cercetare si au discutat cu multe persoane autorizate sau surse anonime.


Conform raportului, in iulie 2007, specialisti FDA au estimat ca AVANDIA a fost asociata cu aproximativ 83.000 de infarcturi de la introducerea medicamentului pe piata, multe dintre acestea putand fi evitate daca s-ar fi luat in serios primele semnale de alarma aparute in 1999.


Senatorii semnatari sustin ca producatorul a incercat sa submineze informatiile critice legate de AVANDIA, "sa intimideze specialistii independenti, sa minimizeze sau denatureze descoperirea ca AVANDIA ar creste riscul cardiovascular" si sa contracareze dezvaluirea ca alte medicamente ale concurentei ar avea un risc cardiac mai redus.

 

Astfel, in octombrie 2008, doi inspectori FDA au scris ca "exista dovezi puternice ca rosiglitazona (Avandia) creeaza un risc mai mare de infarct fata de pioglitazona (n.r. medicament concurent)".

 

Raportul comisiei Senatului SUA nu ia in discutie daca medicamentul AVANDIA ar trebui interzis la comercializare.

Puteti citi integral raportul comisiei accesand http://finance.senate.gov/press/Gpress/2010/prg022010a.pdf




Comentarii Facebook