Marti 10 Decembrie

Mărturiile supravieţuitorilor din incendiul de la Colectiv: ”M-am târât pe coate şi genunchi” - FOTO

 

O parte din supravieţuitorii incendiului din clubul Colectiv au relatat cele petrecute în timpul tragediei.

 

Ei au făcut chiar o fotografie și au postat-o pe Facebook. 

 

Sunt foarte multe idei. Va fi măcar un concert pe an, comemorativ, pentru Colectiv, obligatoriu. Şi asta pot să afirm chiar dacă nu am vorbit cu toată lumea care a fost acolo. Au fost în acel club foarte mulţi artişti şi eu sunt convins că se vor crea piese pe care le vom cânta împreună pe scenă”, a spus Marian Leuşteanu, unul dintre participanții la conferință.

 

Andrei Trifu, 44 de ani, scafandru de mare adâncime din Mangalia, a povestit cum a reușit să iasă din club.

 

Cumva, în momentul acela de hipnoză generală am reuşit să-mi fac loc spre ieşire. Din pregătirea de 25 de ani de armată, mi-am dat seama că ceva e în neregulă şi am căutat modul prin care să-mi salvez în primul rând mie viaţa. Înainte am strigat la toată lumea să se lase cât mai jos, am încercat să le induc oamenilor o umbră de reacţie. Am înţeles că au auzit mulţi. Spre ieşire s-a creat o busculadă, cei mai nepregătiţi au încercat sa tragă de cei din faţă ca să-şi facă loc ei să iasă. Eu, până spre ieşire, am reuşit să-mi ţin respiraţia aproximativ un minut şi jumătate, cu ochii închişi m-am târât pe coate şi genunchi exact cum am învăţat în armată. Asta m-a salvat, mi-a salvat căile respiratorii, nu am nimic. De piciorul meu am mai tras pe cineva. Când am ieşit erau două persoane, nu ştiu cine, au reuşit să ridice persoana de pe piciorul meu şi pe mine şi să ne ducă departe de acel loc”, a spus Andrei Trifu.

 

Cred că iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta. Voi mai merge în cluburi. Un dezastru nu mă va opri să-mi trăiesc viaţa, să-mi susţin prietenii”, a mai spus Trifu.

 

Alex Plângu, concurent la X Factor, a spus că România trebuie să fie unită.

 

Vă mulţumesc că nu ne mai întrebaţi cum e, fazele groaznice. E nasol, am văzut oameni care au murit sub ochii mei. Cum poate să fie? (...) Noi ne ocupăm de starea de bine, facem karaoke, zâmbim, facem glume, suntem o familie, ne iubim, am primit şi multă dragoste de la oameni necunoscuţi, voluntari, ştiu că vin oameni pe care nu-i cunosc cu sacoşe şi vor să ne ajute. Asta vreau să ştiţi, nu cum am trăit şi prin ce flăcări şi prin ce teroare am trecut. Vreau să ştiţi că sunt oameni buni în România. Eu am avut şansa să rămân în Grecia şi am refuzat din cauză că sunt naţionalist şi acuma mi-a venit un cadou, pentru că nu ştiam că e un număr atât de mare oameni buni, români foarte buni care s-au unit, ştiu că au ieşit în stradă, dar vreau să iasă în stradă cu un mesaj foarte clar, pentru că noi suntem nişte oameni care am ieşit foarte des în stradă fără un mesaj. (...) Ar fi bine să începem să investim în spitale”, a spus tânărul.

 

Marian Leuşteanu, basistul trupei Monarchy, le-a mulțumit medicilor.

 

Medicii români au făcut mai mult decât au putut să facă nişte medici din străinătate. Ei au fost aici din prima clipă, ei au făcut tot ce este omeneşte posibil, unde nu se poate, nu se poate. Eu spun cu mâna pe inimă: foarte mulţi au scăpat şi trăiesc astăzi şi sunt susţinuţi în viaţă şi ţinuţi în viaţa de mâinile acestor oameni. Fără dânşii eram mulţi, mulţi, mulţi morţi, mulţi morţi. Dar dânşii ne-au scăpat din ghearele morţii şi au zis: Voi mai aveţi ceva de spus pe lumea asta, veniţi lângă noi”, a spus basistul trupei Monarchy.

 

Dânşii (medicii, n.r.) chiar au grijă de noi şi au renunţat la familii mulţi. Am mai spus - câte trei zile de gardă. Vă daţi seama ce înseamnă 72 de ore să stai treaz şi să ai grijă de oameni care cum i-ai atins urlă de durere? Este extraordianr. Eu unul n-aş putea face aşa ceva, dar dânşii au putut. (...) Mulţumim încă o dată tuturor oamenilor care s-au gândit la noi şi care au înfiinţat o grămadă de asociaţii voluntare, mulţumim în primul rând Spitalului Bagdsar-Arseni, medicilor care au avut grijă de noi cel puţin ca de copiii lor. Mulţumim personalului auxiliar, femeile de serviciu care în fiecare zi au venit la noi cu o vorbă bună, cu mopul, să fie frumos şi curat, ca să putem lucra într-un mediu steril, să nu ne infectăm, că datorită dânşilor noi putem vorbi azi cu dumneavoastră", a mai spus Leuşteanu.

Comentarii Facebook