Lapte cu urină de vacă și miere cu polen. Vezi cum falsifică românii produsele alimentare


Românii sunt foarte inventivi când vine vorba obținerea unui profit mai mare prin falsificarea produselor alimentare. Potrivit specialiștilor unii producători adaugă urină de vacă în lapte pentru ca produsul să reziste mai mult la temperaturi ridicate și să nu se acrească, iar în miere adaugă polen.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenția asupra alimentelor vândute de tărani în piețele agroalimentare.

Sunt extrem de multe metode de a falsifica mierea, unele chiar foarte grosolane: se ia zahăr, se inverteşte cu acid, se pun arome şi iese de care miere vrei. Dar sunt alte falsuri foarte subtile, aproape imposibil de detectat. Unul dintre acestea este hrănirea excesivă a albinelor din stup cu zahăr sau cu sirop de glucoză şi atunci nu mai este miere autentică. Se mai face miere din sirop de porumb, care se produce de multe ori din porumb modificat genetic, atât de incriminat în epidemia de supraponderabilitate şi obezitate”, a explicat dr. Mencinicopschi, pentru ziarulring.ro.

Mencinicopschi vorbește și despre riscurile asumate când cumpărăm lapte dulce de la producătorii independenți, mai ales pe timp de vară.

“Pentru a preveni şi masca defectele, care ne-ar da de înţeles că laptele începe să se altereze, se adaugă substanţe neutralizante sau conservanţi, de la îngrăşăminte chimice până la urină de vacă. Azotaţii adăugaţi în lapte constituie o fraudă foarte periculoasă, mai ales pentru copii, care sunt extrem de sensibili la azotaţi, deoarece pot capacitatea de transport a oxigenului reduce în globulele roşii. Azotaţii se transformă în azotiţi şi moare copilul cianozat. Plus că are şi potenţial cancerigen. Azotaţii se adaugă pentru a nu se brânzi laptele, mai ales când e cald, vorbim de producătorul particular care vine cu sticla de lapte în PET. Laptele nu se ţine în PET şi ei le ţin în PET-uri la soare, la căldură şi nu se brânzeşte. Ţăranii mai pun în lapte aspirină. Dacă îl dai unuia care face ia anticoagulante, poate să-i provoace un accident vascular-cerebral hemoragic sau un infarct hemoragic”, a mai spus directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Citeşte mai multe pe ziarulring.ro.

Comentarii Facebook