Marti 14 Iulie

Guma de mestecat te face mai alert. Vezi ce spun specialiștii


Potrivit unui studiu realizat recent, s-a dovedit că mestecatul gumei ajută la îmbunătățirea timpului de reacție și a vigilenței oamenilor.

O echipă de cercetători japonezi au efectuat un experiment cu ajutorul a 17 persoane care au fost rugate să urmărească un ecran video şi să reacţioneze la diferiţi stimuli vizuali prin apăsarea unui trăgaci. Fiecare persoană a repetat experimentul de mai multe ori, uneori când mestecau gumă, alteori fără a avea nimic în gură.

Rezultatele au arătat că atunci când mestecau gumă, participanţii aveau o reacţie cu 7% mai rapidă, înregistrându-se o îmbunătăţire medie de 36 de milisecunde. Poate nu vi se pare mult, însă în diferite sporturi milisecundele fac diferenţa dintre jucătorii buni şi jucătorii care fac istorie.

Atunci când mestecăm, muşchii din falcă stimulează anumite regiuni ale creierului, inclusiv cortexul premotor, explică Yoshiyuki Hirano de la Universitatea Chiba din Japonia, autorul acestui studiu. Stimulând această regiune a cortexului pregăteşte creierul pentru mişcare şi pentru un răspuns, ceea ce duce la îmbunătăţirea performanţelor motorii, adaugă Hirano. De asemenea, alte cercetări au arătat că mestecatul pot duce la îmbunătăţirea puterii cognitive prin creşterea nivelului ritmului cardiac şi prin îmbunătăţirea fluxului sangvin.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook