FOTOCITIRE sau cum să citeşti o carte în câteva minute


Tehnica fotocitirii permite parcurgerea unei cărţi în câteva minute şi se acumulează mai multe informaţii decât într-o citire "normală", pe termen lung.

Tehnica de fotocitire, care se bazează pe fotografierea mentală a materialului scris ca un pas esențial în asimilarea informației, a fost dezvoltată în anii 80 ai secolului trecut de Paul Sheele, potrivit Realitatea.net.

"Până la vârsta de 4 sau 5 ani, singurul mod prin care învăţăm este prin fotografiere mentală; acest mod de a învăţa este felul natural al creierului nostru de a învăța", spune specialistul în training şi coaching, Connie Larkin, citată de revista Cariere.

Mintea non-conştientă poate fi accesată cu ajutorul fotocitirii. Potrivit lui Larkin, care ţine cursuri de dezvoltare personală, leadership, productivitate şi eficienţă şi PhotoReading, tehnica fotocitirii constă în 5 paşi:

Pregătirea. Este o etapă foarte scurtă în care îţi defineşti obiectivul, scopul pentru care doreşti să citeşti cartea. Este şi cea mai importantă etapă pentru că informaţia pe care o vei scoate din carte va fi legată de ce îţi propui să obţii.

Previzualizarea. Timp de 1-2 minute; scopul previzualizării este să determini dacă mergi mai departe sau nu cu cititul cărţii.

Fotocitirea. Înainte de fotocitire este important să fii relaxat, să renunţi la preocupări şi griji.

Postvizualizarea. În această etapă se creează o stare de curiozitate prin creearea de întrebări, având mereu scopul în minte, întrebări la care vom găsi răspunsuri în ultimul pas, şi anume, activarea.

Activarea. Se face în etape de câte 20 de minute până consideri că scopul iniţial a fost atins. În această etapă se folosesc tehnici specifice pentru abordarea materialului şi se urmăreşte completarea răspunsurilor la întrebări.

Urmând aceşti paşi, vei putea citi în doar o oră, o oră jumate, o carte care în mod normal ţi-ar lua 10 ore.

Comentarii Facebook