Facebook renunţă la utilizarea voturilor utilizatorilor


Scurta incursiune a politicii de "democraţie" a reţelei de socializare s-a încheiat rapid la fel ca demersul de a cere utilizatorilor să voteze pentru schimbări în noul mod de funcţionare a Facebook.

Facebook propunea un vot deschis utilizatorilor, în urmă cu o sâptămână, prin care aceştia să se pronunţe asupra unor schimbări de politică, prin organizarea unor astfel de "referendumuri" cu ajutorul cărora utilizatorii să fie consultaţi în legătură cu schimbări propuse de conducere şi în legătură cu modul în care sunt utilizate informaţiile utilizatoriilor în relaţia reţelei cu aplicaţiile afiliate.

Rezutatul votului ar fi contat dacă 30% dintre utilizatorii Facebook ar fi votat, conform regulamentului oficial, adică în număr de aproximativ 300 de milioane de votanţi. Din cauza unei "prezenţe la vot" de numai 0,2%, Facebook, are acum mână liberă, prin consimţământ tacit, să schimbe politica de funcţionare fără a mai cere acordul utilizatorilor.

Documentele pe care Facebook doreşte să le modifice, şi conform votului, are acum dreptul, sunt cele care reglementează modul în care sunt folosite datele utilizatorilor şi declaraţia de drepturi şi responsabilităţi, astfel că au fost vizate traducerea în mai multe limbi a explicaţiilor privind setările de intimitate, precum şi ce înseamnă ascunderea unui anumit conţinut de pe "Timeline".

Modul în care sunt folosite datele personale cu aplicaţii afiliate Facebook şi renunţarea la sistemul de vot, introdus în 2009 ca urmare a îngrijorărilor legate de controlul pe care utilizatorii îl au asupra informaţiilor personale, sunt alte două modificări vizate.

"Vă vom anunţa rezultatele în scurt timp şi paşii care urmează, aşa că reveniţi în curând” scrie pagina de guvernare Facebook.

Comentarii Facebook