Europa se confruntă cu o amenințare tot mai mare. România se numără printre țările vizate



Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) anunţă că Europa se confruntă cu o amenințare ce se află într-o continuă creștere, din cauza superbacteriilor rezistente la o clasă de antibiotice de ultimă instanţă, cunoscute sub numele de carbapeneme.

Avertismentul forului european este cel mai recent dintr-o serie de apeluri lansate de autorităţile medicale din jurul lumii, care se tem că în viitorul apropiat infecţiile simple nu vor mai putea fi tratate, informează descoperă.ro.

Un număr tot mai mare de infecții rezistente la tratament au apărut în ultima perioadă, din cauza folosirii excesive a antibioticelor, iar acum experții sunt alarmați din cauza faptului că aceste bacterii nu pot fi ucise nici măcar cu cea mai puternică formă de antibiotice, carbapenemele.

ECDC precizează că numărul infecțiilor rezistente la antibiotice a crescut în tulimii 4 ani, mai ales în sudul Europei, astăzi majoritatea ţărilor europene raportând asemenea cazuri.

Cele mai severe dintre ele implică infecţii ale fluxului sanguin, însă bacteriile rezistente la medicamente pot provoca probleme serioase şi tractului respirator şi celui urinar.

Potrivit datelor de la ECDC, rata infecţiilor provocate de Klebsiella pneumoniae, o cauză frecventă a îmbolnăvirii pacienţilor din spitale, ce erau rezistente la carbapeneme a depăşit 5% în 2012 în cinci ţări europe: Grecia, Cipru, Italia, România şi Slovacia.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook