Esti mahmur după ce ai băut? Un cercetător român îți spune de ce


Potrivt cercetărilor unui grup de profesori de la universitatea Iowa State, printre care şi de profesorul de marketing Laura Smărăndescu, oamenii pot bea mai mult decât își doresc fără să își dea seama.

În cercetarea publicată în jurnalul Substance Use and Misuse, participanţii erau rugaţi să-şi toarne un pahar normal de vin folosind mai multe tipuri de pahare în diferite medii. Rezultatele studiului arată că este foarte uşor de băut mai mult decât ne dorim. Participanţii îşi turnau cu 12% mai mult vin în paharele mai late decât în paharele normale, scrie Descoperă.ro.

„Oamenii întâmpină dificultăţi când vine vorba de estimarea volumelor”, a declarat profesorul Laura Smărăndescu. „Oamenii tind să se concentreze mai mult pe înălţimea decât pe lăţimea paharului. De aceea oamenii tind să bea mai puţin când beau dintr-un pahar subţire, pentru că au senzaţia că beau mai mult”, explică specialistul.

Oamenii de știință au mai aflat că un rol important îl are şi contrastul dintre pahar şi culoarea vinului. De exemplu, atunci când îşi turnau vin alb într-un pahar transparent, subiecții puneau cu 9% mai mult decât atunci când îşi turnau vin roşu, care avea un contrast mai mare cu paharul.

Și când țineau paharul în mână, participanții la studiu turnau cu 12% mai mult.

Coordonatorul studiului, Doug Walker, sspune că pentru a vă simți mai bine a doua zi, „folosiţi pahare de vin subţiri şi turnaţi-vă vin în pahare doar atunci când acestea sunt pe masă”.

Comentarii Facebook