Elev român acuzat de terorism

 

Alexandru Bejan în vârstă de 17 ani elev al liceului românesc de la Tiraspol a fost acuzat de terorism.

În ianuarie 2012, Alexandru Bejan, a fost citat de KGB, iar o lună mai târziu a fost reţinut. Între timp, a fost acuzat de „denunţare mincinoasă a actelor de terrorism”, acuzaţie respinsă categoric de tânăr, scrie europalibera.org.

Dosarul în care a fost acuzat iniţiat încă în aprilie 2011 a fost întocmit în baza unei scrisori anonime adresate şefului aşa numitului Minister de Interne din Tiraspol. Autorul scrisorii cerea să i se restituie o sumă de bani care i-ar fi fost sustrasă de angajaţi ai miliţiei transnistrene, în caz de refuz el ameninţa cu introducerea de substanţe toxice în grădiniţele din Tiraspol, scrie europalibera.org.

"Această scrisoare a fost trimisă la secţia de miliţie, care a deschis o anchetă. În urma acestei anchete au fost audiaţi zeci de minori care erau la evidenţă în miliţie, adică cu antecedente. Şi de la toţi minorii se solicita să transcrie fix în fix textul de pe scrisoarea de ameninţare. Aşa s-a ajuns şi la Alexandru Bejan. El s-a primit că a scris cel mai frumos dintre toţi copiii. Şi ulterior o expertiză grafologică din Tiraspol a arătat că scrisul lui Bejan este mult mai asemănător cu cel de pe scrisoare. Şi astfel el a fost citat de KGB unde i s-a spus că trebuie să scrie o scrisoare de auto-denunţ. El fiind minor fără tată s-a speriat şi a fost şi intimidat acolo timp de vreo 6 ore", a declarat juristul de la Promo-lex, Alexandru Zubco.

"Au spus că imediat o să mă închidă pe vreo 16 ani, că gata de acolo nu mai ies şi eu m-am speriat. Dar mi-au zis că nu o să fie nimic straşnic, în cazul în care am să recunosc că eu am scris scrisoarea", a povestit Alexandru Bejan.

Comentarii Facebook