Efectul straniu pe care îl are culoarea roșie asupra bărbaților. Ce au descoperit cercetătorii



Potrivit unui studiu realizat recent de un grup de cercetători din Japonia, culoarea roşie afectează perceperea timpului, efect ce se manifestă mult mai pregnant în cazul bărbaţilor.

Publicat în Scientific Reports, studiul cercetătorilor japonezi de la Institutul de Cercetări asupra Primatelor, din cadrul Universităţii din Tokio, a avut în vedere 37 de bărbaţi şi tot atâtea femei, cărora le-au fost arătate ecrane de monitor colorate în roşu sau albastru pentru durate variabile de timp (400, 504, 635, 800, 1008, 1270 sau 1600 milisecunde) şi li s-a cerut să spună dacă durata persistenţei culorii pe ecran era mai aproape de 400 sau de 1600 de milisecunde, informează descopera.ro.

Cercetătorii au constatat că bărbații tindeau să supraestimeze durata cât persista ecranul roşu. Aceste efect a fost observat la 76% dintre bărbaţi şi numai 43% dintre femei.

Oamenii de știință spun că rezultatele se potrivesc cu cele ale altor studii, ce arătau că roşul determină o amplificare a stării de excitare, în măsură mult mai mare decât albastrul, iar acest fenomen ar putea „grăbi” ceasul intern al organismului, ducând la supraestimarea timpului cât persistă culoarea roşie pe ecran.

Explicația oferită de specialiști ţine de psihologia evolutivă, potrivit căreia roşul semnifică, la multe specii de primate, furia, agresivitatea, dominanţa şi, din cauză că, la multe primate, masculii sunt programaţi biologic să concureze pentru statut în cadrul grupului, pentru teritoriu şi parteneri de împerechere, aceste animale au o sensibilitate sporită la culoarea roşie.

Comentarii Facebook