Efectul ambalajelor frumoase asupra românilor: ”Mâncăm mult mai prost”


Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Maria Moţa, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că românii sunt victimele reclamelor agresive de la TV și a ambalajelor frumoase, din cauza cărora mănâncă mai mult și mai prost.

"Mâncăm mult mai prost. Mâncăm alimente frumoase, frumos ambalate, dar mâncăm mult mai prost, mult mai nesănătos. E posibil să mâncăm şi mult mai mult. Lumea e foarte stresată, marea majoritate dintre noi (...) avem două-trei salarii ca să facem faţă acestei perioade. Dormim mai puţin, dormind mai puţin, mănânci în timpul nopţii, dormind puţin în timpul nopţii, apar tulburări hormonale extreme care cresc şi apetitul, care favorizează creşterea în greutate, sunt toate înlănţuite. În momentul în care ne vom linişti (...), ne vom putea regla raportul alimentelor", a spus prof. dr. Maria Moţa, potrivit Agrepres.

Prof. dr. Moța a precizat că specialiștii în diabet duc o luptă tot mai grea cu alimentele ambalate frumos, dar care nu sunt foarte sănătoase.

"În primul rând trebuie educată populaţia. (...) E o muncă îngrozitor de grea, (...) nu ne putem lupta cu industria alimentară, e normal să aibă interese, (...) nu ne putem lupta nici cu marile fabrici de tutun. Cum te lupţi cu acele reclame superbe prin care televiziunile îşi asigură şi ele supravieţuirea în mare parte? Noi nu putem face altceva, noi, ca medici, putem numai să educăm populaţia, să educăm copiii, (...) să educăm mama gravidă", a spus prof. dr. Maria Moţa.

Profesorul a mai spus că singurele apariții televizate benefice în lupta împotriva diabetului și a obezității sunt știrile negative, care îi împing pe români să își fac analizele.

"Am constatat că după fiecare apariţie în mass-media (...) foarte multă lume îşi face în ultima vreme analizele preventiv, se controlează, ceea ce e mare lucru. În urmă cu zece ani nu aveam aşa ceva. (...) Dacă am putea opri creşterea epidemică a surplusului ponderal, ar scădea toate. Ar scădea diabetul (...) şi în final bolile cardiovasculare", a atras atenţia preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

De miercuri până duminică are loc la Sibiu al 39-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, unde s-au reunit cei mai importanţi diabetologi din România, precum şi invitaţi speciali din străinătate.

Comentarii Facebook