Dieta care ne omoară


Potrivit unui studiu realizate pe 5.000 de funcționari britanici, așa-numita dietă occidentală, bogată în dulciuri, prăjeli şi carne roşie, făină albă şi produse lactate grase ne predispune la o gamă variată de boli grave și ne scurtează durata vieții.

Studiul a fost realizat de o echipă condusă de dr. Tasnime Akbaraly, de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa, iar rezultatele au fost publicate în American Journal of Medicine.

Impactul alimentaţiei asupra anumitor boli asociate cu înaintarea în vârstă a fost mult cercetat, dar puţine studii au adoptat o abordare „holistică”, pentru a observa corelaţiile dintre modul de alimentaţie şi starea generală de sănătate la vârste mai înaintate.

Autorii acestui nou studiu au dorit să afle în ce măsură obiceiurile alimentare şi respectarea recomandărilor oficiale în materie de alimentaţie (manifestată prin aşa-numitul Alternative Healthy Eating Index - AHEI), evaluate la vârsta mijlocie, sunt asociate cu degradarea fizică a organismului 16 ani mai tîrziu.

AHEI este un indice al calităţii alimentaţiei, creat iniţial pentru a oferi linii directoare în privinţa dietei, în scopul de a preveni maladii cornice precum bolile cardiace şi diabetul.

Cercetătorii au analizat datele extrase dintr-un studiu amplu, British Whitehall II, şi au constat că respectarea AHEI dublează şansele oamenilor de a scăpa de sindromul metabolic, un ansamblu de afecţiuni care măreşte incidenţa bolilor de inimă şi mortalitatea.

Studiul a urmărit, în perioada 1985-2009, 3.775 bărbaţi şi 1.575 femei, care aveau la începutul studiului vârsta medie de 51 ani. Specialiştii au utilizat o combinaţie de date - provenite de la spitale, din controalele medicale efectuate odată la 5 ani şi din registrele de evidenţă a populaţiei - pentru a afla numărul de decese şi de cazuri de boli cronice în rândul participanţilor.

Iată câteva dintre rezultatele cercetării:

de-a lungul perioadei de studiu, doar 4% dintre participanţi au ajuns la ceea ce se numeşte „îmbătrânirea ideală” - lipsită de boli cronice şi la care persoanele continuă să aibă rezultate bune la testele fizice, de sănătate mentală şi de abilităţi cognitive.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook