De ce unora le plac petrecerile, iar alții preferă să stea în casă? Vezi ce spun cercetătorii


Potrivit unui nou studiu, creierele extrovertiților și ale introvertiților diferă foarte mult din perspectiva modului în care acestea procesează experiențele satisfăcătoare.

Cercetarea publicată în jurnalul Frontiers in Human Neuroscience arată că extrovertiţii tind să asocieze senzaţia palpitantă generată de substanţa chimică ce generează plăcerea în creier cu mediul în care se găsesc în acel moment.

Acest lucru ar putea explica de ce persoanele extrovertite caută să participe la petreceri fără limite, pe când introvertiţii preferă să bea un ceai acasă.

Oamenii de ştiinţă ştiu de ceva timp că introvertiţii şi extrovertiţii diferă în numeroase moduri, însă s-a dovedit a fi foarte dificilă identificarea proceselor cerebrale implicate. Cercetătorii au descopert că extrovertiţii preferă satisfacţia imediată şi se concentrează mai mult asupra feţelor. Introvertiţii, în schimb, tind să fie copleşiţi de stimularea excesivă şi sunt mai degrabă atenţi la detaliu, lucru reflectat în activitatea cerebrală sporită în momentele în care este procesată informaţia vizuală.

Pentru a identifica „rădăcinile” cerebrale ale extraversiunii, Yu Fu şi Richard Depue, doi neurobiologi de la Universitatea Cornell din New York au folosit testele de personalitate folosite de regulă pe studenţii din anul I pentru a selecta un eşantion aleatoriu de 70 de persoane compus din extrovertiţi şi introvertiţi.

Cercetătorii le-au administrat unor participanţi Ritalin, un stimulant folosit pentru a trata ADHD. Pentru a amplifica atenţia, Ritalin stimulează eliberarea dopaminei, substanţa chimică ce generează plăcerea, în creier. Cercetătorii ştiu că dopamina joacă un rol în procesul de recompensă şi motivare.

În acelaşi timp, participanţii urmăreau câteva clipuri video în cadrul unui laborator.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook