De ce e bine să consumi alcool la bătrânețe


Potrivit unui nou studiu, realizat de universităţile din Kentucky şi Maryland, consumul moderat de alcool ajută la îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare, asltfel că experții recomandă câte un pahar de vin pe zi pentru a avea o minte cât mai limpede la o vârsă înaintată.

Conform unui studiu pe termen lung, la care au participat persoane în vârstă, consumul moderat de alcool îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare. Cercetările arată că beneficiile apar după vârsta de mijloc. Cu toate acestea, nu toată lumea va resimţi beneficiile unei băuturi zilnice. S-a constatat că aproximativ 80% dintre pensionari vor simţi beneficiile consumului de alcool, în timp ce pentru 20% dintre pensionari alcoolul nu va avea niciun efect. De fapt, pentru cei din urmă, consumul de alcool ar putea avea efecte adverse, întrucât ADN-ul lor include o genă numită APOE e4, care a fost legată de boala Alzheimer, informează Dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Rezultatele studiului publicat în revista Alcohol And Alcoholism arată că în cazul persoanelor care au gena APOE e4, capacitatea de învăţare şi memorie suferă un declin, însă consumul moderat de alcool ajută la creştere capacităţii de învăţare şi memorie în rândul persoanelor care nu au gena APOE e4.

Oamenii de știință au există "câteva mecanisme" care pot explica relaţia dintre alcool şi capacitatea de a gândi clar. Printre acestea se numără proprietăţile antiinflamatorii ale alcoolului şi faptul alcoolul, consumant cu moderație, protejează împotriva demenţei, accidentului vascular cerebral, bolilor coronariene şi diabetului de tip 2.

Studiul arată că gena APOE e4 este recunoscută ca fiind un factor de risc pentru Alzheimer şi este asociată cu slaba capacitate cognitivă în rândul persoanelor care nu suferă de demenţă. La acesta au participat 619 pensionari din Statele Unite ale Americii, cu vârste cuprinse între 69 şi 92 de ani

Comentarii Facebook