Cum să scapi de ticurile cauzate de stres

 

 

Iti rozi unghiile? Iti invarti parul? Iti pocnesti degetele? Recunosti vreunul dintre aceste ticuri?

 

"Stresul si anxietatea influenteaza creierul astfel incat oamenii nu mai sunt atenti la ei insisi si astfel incep sa faca aceste lucruri", sustine Heidi Grant Halvorson, psiholog si speaker motivational. Iar un obicei, adica oamenii se conditioneaza sa-l repete, indiferent ca este bun sau rau, ii rapeste persoanei in cauza vointa de a NU-L face. Insa stresul distruge vointa si astfel provoaca pagube duble.

 

Potrivit specialistilor, primul pas pentru schimbarea unui obicei rau este sa gasesti motivul pentru care ai inceput sa-l folosesti. Apoi, la fel de important, este sa depui eforturi constiente sa-l schimbi. Ultimul pas implica inlocuirea cu o alta actiune, care nu este la fel de rea precum prima.

 

1. Rosul unghiilor, pocnirea degetelor sau alte obiceiuri concentrate pe maini

 

Claiborn sustine ca oamenii care se confrunta cu asemenea probleme ar trebui sa gaseasca activitati care sa le tina mainele ocupate, spre exemplu sa inclesteze mainile mai intai. Sau ai putea sa porti manusi sau un inel de cauciuc pe deget – „orice poti face astfel incat comportamentul automat sa fie dificil este suficient pentru a deveni constient de faptul ca inerci sa-ti rozi unghiile”.

  

2. Injuraturile

 

Chiar daca te ajuta sa te simti mai bine, injuraturile nu se potrivesc in orice ocazie si companie. In acest caz, specialistii recomanda inlocuirea injuraturii preferate cu un cuvant inofensiv pe care sa-l folosesti atunci cand simti nevoia.

 

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro.

 

Comentarii Facebook