Cum să afli dacă CNP-ul tău a fost folosit pentru voturi false la alegerile prezidențiale

 

Cei care vor să vadă dacă cineva a votat în locul lor pot afla acest lucru.

 

Organizatia pentru drepturile omului APADOR-CH a aratat cum poate afla orice cetatean roman daca s-a votat in numele lui sau nu la primul tur al alegerilor prezidentiale, potrivit ziare.com.

 

Tevatura cu declarațiile pe proprie răspundere, de la primul tur al alegerilor prezidențiale, și faptul că unii români au fost puși astfel în imposibilitatea de a vota, i-a făcut pe mulți să ne ceară informații despre cum pot verifica dacă s-a votat sau nu în numele lor.

 

Iată pașii pe care trebuie să-i faceți ca să aflați aceste lucruri:

 

1. Trimiteți o solicitare de informație către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și întrebați dacă există în dreptul CNP-ului dumneavoastră o semnătură pe listele electorale. În baza Legii 544/2001, a liberului acces la informații, instituția este obligată să vă răspundă în termen de 10 până la maximum 30 de zile, dacă este prea asaltată de solicitări.

 

2. Dacă răspunsul la prima întrebare este afirmativ, faceți o altă cerere pentru obținerea unei copii după acea filă unde apare semnătura dumneavoastră. Pe baza acestei copii puteți face o plângere penală pentru fals în înscrisuri oficiale și fraudă electorală. Eventual vă putem ajuta noi să redactați o astfel de plângere penală, după ce obțineți respectiva dovadă”, se arată pe site-ul asociației.

 

Formularele pot fi accesate AICI.

Comentarii Facebook