Cum îți afectează email-ul sănătatea? Vezi ce spun cercetătorii


Potrivit oamenilor de știință, extistă o legătură directă între utilizarea e-mail-ului și nivelul de stres, iar aceasta este legată de o creștere a riscului apariției unor boli cronice.

Primirea şi expedierea mesajelor email ne măresc nivelul de stres, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Loughborough, Marea Britanie, care au realizat un studiu privind impactul fiziologic şi psihologic al utilizării email-ului într-o agenţie guvernamentală britanică.

Specialiştii au monitorizat tensiunea arterială, frecvenţa pulsului şi nivelul de cortizol la 30 de membri ai personalului, urmărind totodată jurnalele ţinute de angajaţi, în această perioadă.

Cortizolul este un hormon steroid secretat de glandele suprarenale în cantităţi mari, atunci când organismul este stresat.

Rezultatele indică existenţa unei legături directe între email şi stres: angajaţii sunt mai predispuşi la stres sporit atunci când citesc şi trimit mesaje. Pe de altă parte, sunt mai puţin susceptibili de a fi stresaţi atunci când doar revăd mesajele şi le clasează.

Stresul se manifesta nu numai prin creşterea nivelului de cortizol, ci şi prin mărirea tensiunii arteriale şi a frecvenţei bătăilor inimii.

92% dintre participanţii la studiu deveneau mai agitaţi, la mulţi înregistrându-se valori mai mari ale tensiunii şi ale pulsului atunci când foloseau email-ul şi telefonul.

Totuşi, cercetătorii au constatat că angajaţii se bucurau să primească medaje care conţineau informaţii utile sau în care li se mulţumea pentru munca depusă.

În schimb, deveneau mai stresaţi când primeau mesaje irelevante, sau unele care cereau un răspuns imediat sau care îi distrăgeau de la lucru.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook