Cum afli câți ani are câinele tău de fapt? Cercetătorii au un răspuns


Potrivit oamenilor de știință americani, regula confor căreia un an din viața unui câine reprezintă 7 ani din viața unui om este doar un mit, iar aceștia au reușit să creeze un algoritm complex cu care pot calcula exact vârsta patrupedelor.

Ca regulă generală, rasele canine de talie mică trăiesc mai mult decât rasele de talie mare. De exemplu, terrierii Yorkshire trăiesc mai mult decât ciobăneştii alsacieni.

Câinii de talie mare au nevoie de doi ani pentru a ajunge la mărimea lor maximă, însă, după acest moment, ei mai trăiesc în medie aproximativ patru sau cinci ani.

Aşadar, deşi un câine de talie mică este mai "bătrân" decât un câine mare la vârsta de doi ani, atunci când animalul de talie mică are vârsta de cinci ani el este de fapt mai "tânăr" decât exemplarele din rasele mari.

"Câinii mici ajung la maturitatea osoasă şi sexuală mai devreme decât rasele mari. Odată ce ajung la mărimea lor maximă corespunzătoare vârstei de adult, ei tind să trăiască mai mult", a explicat Kate Creevy, profesor de medicină internă de la Universitatea Georgia din Statele Unite.

"Acest lucru nu se întâmplă la nici un alt animal. Nu există nici o altă specie care să includă o astfel de diversitate în privinţa taliei aşa cum o au câinii. Este posibil ca prin crearea acestor câini de mărimi atât de diferite să fi descifrat misterele procesului de îmbătrânire", a adăugat Kate Creevy.

Mărimea nu este însă singurul factor care determină longevitatea unui câine, întrucât, începând de la vârsta de trei ani, rasa joacă la rândul ei un rol determinant.

Buldogul, un câine de mărime medie, are cea mai mică speranţă de viaţă, aceasta fiind de doar şase ani, în comparaţie cu pudelul, a cărui speranţă de viaţă este de 12-15 ani.

Potrivit anumitor specialişti, cancerul este parţial responsabil de aceste diferenţe de longevitate, întrucât boala apare mult mai frecvent la câinii mari decât la cei de talie mică.

Calcularea vârstei reale a unui câine reprezintă o ecuaţie complexă care include variabile precum vârsta animalului, mărimea şi rasa, în funcţie de anumite etape din viaţa animalului.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook