Consumi băuturi energizante? Vezi cât de mult îți afectează de fapt inima



Oamenii de știință au descoperit recent că băuturile energizante cu un conținut ridicat de cofeină pot modifica modul în care bate inima.

Cercetătorii germani, de la Universitatea Bonn, au analizat inimile a 17 persoane la o oră după ce acestea au băut o băutură energizantă.

Studiul a arătat că după ce au băut această băutură, contracţiile inimii erau mai puternice.

Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul întrunirii anuale a Radiological Society of North America, anunţând că persoanele cu anumite probleme de inimă şi copiii ar trebui să evite aceste băuturi.

„Până acum, nu ştiam exact ce efecte au aceste băuturi energizante asupra funcţionării inimii”, spune cercetătorul dr. Jonas Dorner, potrivit BBC, citat de Descoperă.ro.

„Cantitatea de cofeină este de până la trei ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola. Există multe efecte secundare asociate unui consum mare de cofeină, printre care un ritm cardiac alert, palpitaţii, o creştere a tensiunii arteriale şi, în cazurile cele mai severe, atacuri cerebrale şi chiar moarte subită”, spune dr. Dorner.

În cadrul experimentului, oamenii de știință le-au dat subiecților o băutură ce conţinea 32 mg de cofeină la 100 ml şi 400 mg de taurină la 100 ml.

Aceștia au demonstrat că ventriculul stâng, cavitatea inimii care pompează sânge în corp, se contracta mai puternic la o oră după ce au consumat băutura energizantă decât la începutul studiului.

„Am demonstrat că băuturile energizante au un impact pe termen scurt asupra contractilităţii cardiace. Nu ştim exact cum sau dacă această contractilitate a inimii are un impact asupra activităţilor zilnice sau asupra performanţei sportive”, afirmă dr. Dorner.

Efectul energizantelor asupra persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace nu este cunoscut, însă cercetătorii afirmă că aceste persoane şi copiii ar trebui să evite băuturile energizante.

Comentarii Facebook