China a depăşit SUA având cele mai multe schimburi comerciale la nivel global


SUA a fost detronată de China, în ceea ce privesc schimburile comerciale mondiale, după aproape 70 de ani în care a dominat comerţul global.

Departamentul Comerţului de la Washington au anunţat recent că exporturile şi importurile SUA au totalizat în anul 2012, 3, 820 miliarde de dolari, pe când în China, Administraţia vămilor a informat în ianuarie că ţara a înregistrat, în acelaşi an, schimburi comerciale în valoare de 3.870 de miliarde de dolari, având un surplus comercial de 231,1 miliarde de dolari, iar SUA un deficit de 727,9 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Cea mai mare economie asiatică are o influenţă tot mai mare datorită  ascensiunii comerciale. Pe măsură ce China devine cel mai important partener comercial pentru alte ţări, printre care şi Germania, ameninţă cu perturbarea unor blocuri comerciale regionale. Jim O'Neill, preşedinte al diviziei de administrare de active la Goldman Sachs, afirmă că Germania va exporta de două ori mai mult în China decât în Franţa

Datele Băncii Mondiale din 2011 arată că, în pofida datelor privind comerţul, economia americană este în continuare de peste două ori mai mare decât a Chinei, PIB-ul SUA fiind de 15.000 de miliarde de dolari în anul respectiv, pe când cel al Chinei ajungea doar la 7.300 de  miliarde de dolari, potrivit antena3.ro.

După Al Doilea Război Mondial, SUA a devenit cea mai mare putere comercială, datorită creerii unei arhitecturi financiare şi comerciale la nivel global. Între anii 1978 şi 2012, China a avut o creştere economică în medie de 9,9%, după ce decenii întregi a fost izolată şi nu s-a concentrat pe comerţ şi investiţii străine.  

 În anul 2009, China a devenit cel mai mare exportator, în timp ce SUA a rămas cel mai mare importator. Doar anul trecut, SUA a importat produse în valoare de 2.280 de miliarde de dolari, în timp ce China a importat de 1.820 de miliarde de dolari. 

  

Comentarii Facebook