Cel mai inteligent om din lume trăiește modest, într-un apartament de două camere din Sankt Petersburg

 

Grigori Perelman, considerat cel mai inteligent om din lume, a refuzat un premiu de un milion de dolari și preferă să locuiască într-un apartament de două camere din Sankt Petersburg.

 

Grigori Perelman, 46 de ani, este matematicianul rus recunoscut pentru contribuțiile sale la geometria riemanniană și pentru faptul că a rezolvat conjectura lui Poincaré. Această reușită i-a adus un premiu de un milion de dolari, dar a refuzat banii pe motiv că el ştie să guverneze Universul. Milionul de dolari a ajuns la mai mulți tineri matematicieni, iar Grigori Perelman preferă să trăiască modest. 

 

Problema rezolvată de Perelman,  poate ajuta la determinarea formei Universului. Conjectura lui Poincaré (sau și "ipoteza lui Poincaré"), prima dată enunțată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, afirmă că dacă într-un spațiu închis și nemărginit tridimensional (cufundat într-un spațiu 4-dimensional) toate "cercurile" bidimensionale pot fi micșorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spațiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o "sferă" 3-dimensională. Este interesant că problemele analoge referitoare la un spațiu închis cu 2 dimensiuni, sau și cu 4 sau chiar și mai multe dimensiuni au fost demonstrate încă de mai demult, scrie capital.ro.


Comentarii Facebook