Ce soluție a găsit Guvernul pentru a cumpăra ”Cumințenia Pământului”: Statul plătește 5 milioane de euro



Guvernul a venit cu o nouă soluție pentru a achiziționa sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuși.

Astfel, statul va plăti diferenţa de 5 milioane de euro, din bugetul Ministerului Culturii, urmând ca apoi să recupereze banii.

Executivul ar urma să îşi recupereze banii din donaţiile care se vor face până în 2019, într-o campanie prelungită, anunţă Realitatea Tv.

Dacă sculptura nu va intra în proprietatea statului până la 30 noiembrie anul acesta, așa cum este înțelegerea cu proprietarii actuali ai operei de artă, Guvernul va returna donațiile, în condiții care vor fi stabilite până în vara anului viitor.

Aceasta este formula pregătită de Guvern prin ordonanță de urgență, în condițiile în care campania de donații, încheiată la finele lunii septembrie, nu a adus cele 6 milioane de euro necesare.

"Diferența între sumele donate și virate în conturi și suma echivalentă în lei a 6 milioane euro va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strângere a donațiilor va fi reluată și se va derula până la data de 31 octombrie 2019, în scopul asigurării reîntregirii fondurilor alocate de la buget. În situația în care, din orice motiv, până la 30 noiembrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil, se dispune închiderea campaniei, iar sumele colectate se restituie donatorilor. Condițiile, procedura și termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc până cel mai târziu la 30 iunie 2017", este formula pregătită de Guvern, potrivit profit.ro.

Guvernul argumentează ideea ca diferența să fie suportată de la bugetul de stat prin faptul că nu este de dorit să fie pierdută posibilitatea unică de a achiziționa acest bun de valoare culturală extraordinară.

Comentarii Facebook