Bruxellesul vrea să interzică anumite pachete şi arome de ţigări


CE vrea să lanseze un proiect de lege prin care să interzică anumite pachete şi arome de ţigări, printr-o reglementare mai strictă.

Comisia Europeană ar urma să prezinte un proiect de lege asupra tutunului, miercurea viitoare. proiectul va cuprinde modificări ale avertismentelor de pe pachetele de ţigări dar şi o reglementare mai strictă a aromelor şi ingredientelor folosite, relatează France Presse, potrivit Mediafax.

"Dacă totul merge bine, directiva Tutun va fi adoptată efectiv miercurea viitoare", a confirmat pentru agenţia franceză de presă Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate Tonio Borg. "Vom propune modificarea pachetelor de ţigări cu avertismente mai vizibile privind sănătatea, printre altele, şi o mai bună reglementare a aromelor şi ingredientelor", a continuat el.

Oficialul a ţinut să sublinieze că discuţiile interne din cadrul CE în vederea finalizării textului "sunt pe ultima sută de metri". Bruxellesul doreşte să pună la punct legislaţia  privind aromele de ţigări, veche din 2001 şi mai ales să reducă ingredientele ce intră în prezent în compoziţia ţigărilor, a precizat o sursă europeană.

Din 2001, "piaţa s-a schimbat şi a apărut o serie de noi arme. Anumite substanţe sunt autorizate în unele state şi interzise în altele. CE vrea să facă ordine prin intermediul unui text european", a explicat aceeaşi sursă.

Revizuirea directivei privind tutunul a fost amânată în mai multe rânduri, şi tot ea l-a costat pe  John Dalli, postul de comisar european pentru sănătate. Acesta a fost suspectat de Oficiul European de luptă antifraudă că nu a denunţat o tentativă de trafic de influenţă în vederea retragerii interdicţiei tutunului suedez - snus - , tolerat în Suedia, dar interzis în restul Uniunii Europene.

Comentarii Facebook