Bilanțul morților cauzate de gripă în România crește. Alte două persoane au decedat



Bilanțul deceselor cauzate de gripă în România a ajuns la 37, după ce medicii au confirmat moartea altor două persoane, o femeie de 61 de ani și un bărbat de 84 de ani.

Astfel, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în cazul femeii în vârstă de 61 de ani, din judeţul Bihor, a fost confirmat virusul gripal tip A. Ea avea şi alte afecţiuni şi nu era vaccinata antigripal.

Bărbatul de 84 de ani era din judeţul Sălaj, iar în cazul acestuia a fost confirmat virusul gripal tip B. Şi acesta suferea de alte afecţiuni şi nu era vaccinat antigripal.

Ministerul Sănătăţii a transmis populaţiei o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, şcolilor sau al farmaciilor, cât şi de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă. Astfel, managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie.

De asemenea, MS a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi.

Şi farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente şi produse necesare prevenirii şi tratării gripei.

Totodată, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.

Comentarii Facebook