Batranul Felix este ultimul cimpanzeu din tara! POVESTEA CITITORULUI


Batranul Felix, este ultimul cimpanzeu din Romania. Pe chipul lui se citeste plictisul a 40 de ani de captivitate in gradina ZOO din Baneasa.

Daca vreti sa il mai intalniti, grabiti-va, insa faceti-i o vizita in liniste, fara blitz -uri sau alte deranjuri, caci varsta lui coreleaza cu cea a unui batran de 70 de ani.

Povestea sa a inceput la gradina Zoologica din Bucuresti in 1972 si s-a nascut dintr-o pereche de cimpanzei circari. Pentru o perioada a impartit cusca cu Felicia, sora sa, insa nu s-au inteles prea bine si a ramas singur pentru restul timpului.

In prezent, mamiferul este cuprins de apatie, nu interactioneaza cu nimic si ramane intr-o anumita pozitie vreme indelungata. Sta ori intins pe spate asemeni unui om bolnav, ori sprijinindu-si barbia cu o mana si priveste oamenii prin ochii imbatraniti. Cine poate cunoaste ce este in sufletul lui, pe finele unei vieti traite in cusca in care s-a nascut. Aceasta este viata lui Felix, ajunsa aproape de final, deoarece cimpanzeii traiesc aproximativ 40-45 de ani.

Aceasta specie intra in categoria exemplarelor protejate prin lege, fiind pe cale de disparitie. Cimpanzeii au devenit specie vulnerabila in urma defrisarilor si a vanatorii excesive din vestul Africii.

Autor: Veronica Barbu

Comentarii Facebook