Basescu "sare la gatul" Nokia, Ford si ataca bancile


Presedintele Traian Basescu a declarat ca bancile care au dat credite cu buletinul, dar si marii investitori, precum Nokia si Ford, nu au crescut competitivitatea Romaniei.

"Ne putem intreba cum a contribuit la competititivitatea tarii Nokia, care s-a retras, si Ford, care s-a angajat sa faca 300 de mii de automobile pe an si in prezent fabrica 20 de mii de autoremorci. Cat de competitiv e sa dai credite cu buletinul? Am vorbit despre nevoia de crestere a competitivitatii de multa vreme. Competitivitatea unei tari nu poate fi data doar de guvern si administratie. Daca exista coruptie, statul singur nu poate fi corupt, are un partener. Nu mut responsabilitatea, dar ea trebuie impartita si asumata. Cel mai usor lucru pentru sectorul privat este sa critice statul, iar cel mai usor lucru pentru stat este sa fie indiferent la problemele mediului de afaceri", a spus presedintele Traian Basescu la o conferinta organizata de Camera de Comert Americana din Romania, potrivit money.ro.

"Eu as spune ca 2012 este un an de risc maxim pentru Romania, dintr-un motiv fundamental: riscul de diminuare peste niste limite suportabile a fluxurilor de capital din banci. Daca acest lucru nu se va intampla, Romania trece bine peste 2012, chiar daca se prefigureaza un an agricol mult mai slab decat anul acesta, datorita secetei de pana acum cel putin. Deci avem acest risc major. Eu sper ca bancile - si nu bancile din Romania, ci bancile-mama - sa fie extrem de responsabile", a spus Basescu la lansarea Raportului privind competitivitatea Romaniei, eveniment organizat de Camera de Comert Americana din Romania.

"Daca reusim sa ajungem la un modus vivendi cu bancile din zona euro, sa nu se produca o retragere masiva de capital de pe piata romaneasca, Romania trece bine anul 2012. Adica trece fara bruscari de genul celor din 2010. Speram sa ajungem la o intelegere cu acest politician nou care se numeste Piata, piata bancara din Romania", a adaugat el.

Basescu a mai afirmat ca statl va continua sa scada cheltuielile. "Vom continua insa nemilos procesele reforma a statului, chiar daca suntem intr-un an de criza. Deci continuam reducerea aparatului de stat in teritoriu si la nivel central, speram sa ajungem la momentul la care statul sa inceapa sa delege din atributiunile lui si catre sectorul privat. Deci chiar daca am intrat intr-o cifra medie rezonabila din punct de vedere al cheltuielilor statului ca urmare a masurilor luate in 2010 si 2011, inca avem cheltuieli care nu reflecta capacitatea Romaniei de a mentine aceste cheltuieli cu aparatul de stat si cu programele sociale. Aceste doua zone vor fi zone de prioritate in reducerea cheltuielilor bugetului de stat, asa cum ele se reflecta acum", a completat Traian Basescu.

Comentarii Facebook