BANCHERI cercetați într-un dosar cu o fraudă de 85 de milioane de euro

 

Procurorii DIICOT fac 48 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov, Vâlcea. Frauda este cifrată la valoarea de 85 de milioane de euro.

 

Cei implicați sunt acuzați de înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri, printre ei fiind și directorii unor unităţi bancare.

 

Directorii bancilor ar fi acordat credite unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale, iar bunurile cu care le garantau erau supraevaluate, scrie Mediafax.

 

Creditele ar fi fost acordate de două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor.

 

În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

 

Directorii firmelor ar fi coordonat procedura de selecție a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. În dosar sunt implicați și şase funcţionari de la unităţile bancare.

 

Procurorii audiază și evaluatori și notari.

 

Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

 

Prejudiciul este de 85 de milioane de euro.

Comentarii Facebook