Avocatul Poporului, Victor Ciorbea: Am decis să ridic la CCR excepţia de neconstituţionalitate pentru OUG de modificare a Codurilor penale

 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că va ridica la CCR excepţia de neconstituţionalitate pentru OUG de modificare a Codurilor penale.

 

Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 13/2017, care va pleca în câteva minute spre CCR. (...) OUG este neconstituţională în ansamblu, în opinia noastră”, a spus Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

 

El a menţionat că în excepţia de neconstituţionalitate se arată că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgenţa adoptării acestei ordonanţe, dar sunt incluse şi obiecţii cu privire la modul de legiferare în privinţa abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative şi "scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România".

 

În OUG se spune că suntem în prezenţa abuzului în serviciu doar dacă avem de-a face cu încălcarea legii stricto senso, respectiv lege sau OUG. Ori, din diverse decizii ale CCR, reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepţiunea largă a noţiunii de lege, deci şi acele încălcări ale dispoziţiilor unor HG, ordine de miniştri, hotărâri ale Consiliilor judeţene, municipale, locale, care reprezintă acte normative - lege în sens larg”, a mai spus Avocatul Poporului.

 

A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii - ordonanţe, OUG – şi a nu ne referi la celelate acte normative înseamnă a scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aprope întregii administraţii din România”, a subliniat Victor Ciorbea.

 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat vineri că OUG privind Justiţia, care dezincriminează mai multe infracţiuni, nu îndeplineşte nici criteriile referitoare la urgenţa adoptării şi la caracterul excepţional, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la CCR.

 

Un alt element pentru care am decis să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate se referă la neîndeplinirea cerinţelor privind existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG", a spus Ciorbea.

 

Avocatul Poporului a infirmat, astfel, menţiunea făcută de guvern în nota de fundamentare a OUG, unde se arată că unul din motivele adoptării are la bază necesitatea implementării unei directive UE.

 

"Ori, verificând acea directivă, am constat că termenul de implementare e 1 aprilie 2018, prin urmare e suficient de lung pentru a putea fi dezbătută această chestiune în Parlament, pe baza unui proiect de lege, deci nu se justifică adoptarea OUG”, a subliniat Ciorbea, conform Mediafax.

Comentarii Facebook