ATENȚIE, gripa a ajuns în România! INSP confirmă deja două cazuri



Gripa a ajuns deja în România, fiind confirmate și primele două cazuri din acest an.

Astfel, Istitutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat primele cazurile de gripă din România: un caz de gripă cu virus gripal tip A, subtip H3N2, la o persoană sex feminin, 13 ani, din Bucureşti şi un caz de gripă cu virus gripal tip B, la o persoană sex masculin, 58 ani, din judeţul Prahova, ambele persoane nevaccinate antigripal.

Potrivit Institutului, în acest an virusul a atacat mai devreme cu o săptămână față de sezonul trecut. La nivel național, și numărul total de cazuri de infecții respiratorii este în creștere cu 5 la sută față de săptămâna trecută. Sunt peste 95 de mii de cazuri, cu 10 procente mai multe față de cele înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai comune semne ale bolii sunt: febra, tusea, durerile în gât și de cap, durerile musculare si articulare, oboseala și lipsa poftei de mâncare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând a vârsnicilor de peste 65 ani, a persoanelor cu afecţiuni cronice, a gravidelor şi a copiilor de peste 6 luni.

Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute s-a încadrat în intervalul aşteptat în această săptămână. La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 95.235, cu 10.4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (86.233) şi cu 5.3% mai mare decât cel întregistrat în săptămâna anterioară (90.478)”, anunță INSP.

În săptămâna 24-30.10.2016 s-au înregistrat la nivel naţional 12 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 23 cazuri înregistrate în S 43/2015. Până la 30 octombrie au fost vaccinate antigripal 130.214 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Comentarii Facebook