Arafat: Paramedicii vor avea pe echipament o camera video, iar medicii vor putea sa vada pacientul


Medicul Raed Arafat a anuntat ca paramedicii din Romania vor primi echipamente video prin care medicii vor putea sa vada in timp real pacientul, chiar daca se afla la spital.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat a anuntat ca parteneriatul dintre Vodafone Romania si SMURD continua si in 2012 si va fi extinsa solutia de telemedicina lansata in urma cu sapte ani printr-o investitie de peste 270.000 de euro.

Pe 100 de ambulante SMURD din Bucuresti si 26 de judete, intre care si Clujul, sunt echipate cu camere video si modemuri conectate la reteaua Vodafone, iar paramedicii transmit imagini catre dispeceratul central si spitalele de urgenta.

"Programul demarat cu sprijinul Vodafone inseamna un mare pas inainte pentru intreg sistemul de medicina de urgenta din Romania. Acesta are in vedere dotarea echipelor de interventie, pe langa echipamentul deja achizitionat destinat transmisiei de date cu echipamente video. Paramedicul va avea fixata pe echipament o camera video si astfel vom putea vedea in timp real bolnavul, accidentul si toate amanuntele care ne intereseaza si care ne pot ajuta sa luam decizia corecta si rapida pentru a-i salva viata. Transmisia se va face in sistemul 3G. A avea medici pe toate echipajele care intervin este un deziderat, din pacate, in Romania, in acest moment, acesta este un lucru greu de realizat. Noi abordam toate tipurile de urgente medicale si daca este nevoie solicitam interventia medicilor specialisti din spitale. Solutia gasita, a vizualizarii in timp real a cazurilor cu care ne confruntam, implementata cu sprijinul Vodafone, este cea mai buna in aceasta faza a procesului", a declarat, vineri, subsecretarul de stat si presedintele Fundatiei pentru SMURD, doctorul Raed Arafat.

Echipamentele video sunt folosite pe autospecialele SMURD de tip B2, ambulante cu echipaj format doar cu paramedici, in judetele Alba, Arad, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vrancea, Vaslui si in Bucuresti.

Comentarii Facebook