Anunțul lui Cioloș: Până acum s-au strâns 129.526 de euro pentru ”Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși


Premierul Dacian Cioloș a anunțiat, luni, că până acum s-au strâns 129.526 de euro prin subscripția publică pentru achiziționarea operei "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși.


"Până în momentul de față s-au colectat 129.526 de euro, dintre care mai mult de 60% în ultimele zile de când am lansat aceste spoturi (tv — n.r.). Sigur, suma nu e mare, dar mă încurajează faptul că atunci când există o mobilizare și subiectul este prezent, există o mobilizare și din partea oamenilor. Vom menține acest subiect, această temă prezentă în zilele, săptămânile și lunile următoare atât în țară, cât și în diaspora", a afirmat prim-ministrul la lansarea oficială a campaniei de strângere de fonduri pentru achiziționarea sculpturii 'Cumințenia Pământului', potrivit Agerpres.

Oreneryka făcut apel la "o clipă de onestitate", amintind că demersurile pentru achiziționarea operei au fost începute de Guvernul anterior.

"Dacă suntem onești trebuie să spun că Guvernul precedent a fost cel care a utilizat oportunitatea de a constitui dreptul de preempțiune al statului român atunci când această operă a fost pusă în vânzare de proprietarii ei. Și, pentru ca să fie lucrurile clare, pentru că au tot fost discuții asupra acestui subiect, această operă a rămas în proprietate privată, după un proces în justiție între statul român și proprietar, când justiția a stabilit în mod definitiv și irevocabil statutul acestei opere de artă. (...) Guvernul pe care îl conduc a preluat în mod proactiv acest proces, continuând negocierile cu proprietarii și (...) obținând această perioadă de câteva luni în care Guvernul a decis, dincolo de alocarea acelei sume de 5 milioane de euro, în prețul de achiziție negociat cu proprietarii să alăturăm și un proces de subscripție publică", a explicat prim-ministrul.

Acesta a mai precizat că, dincolo de "chestiunea de matematică despre cum se mobilizează această sumă", i s-a părut important să folosească momentul pentru consolidarea spiritului cetățenesc colectiv.

"Mi s-a părut că e un moment important în a folosi arta, în a folosi acest proces de subscripție publică a unei opere de artă care, din punctul meu de vedere, prin definiție, reprezintă sufletul neamului românesc, (...) ca un moment care să contribuie la construcția spiritului cetățenesc colectiv, trecând printr-o asumare a responsabilității individuale", a explicat premierul.

Comentarii Facebook