Ai avut herpes? Vezi ce riscuri sunt asociate cu acest virus



Potrivit unui nou studiu, virusul Herpes simplex 1, vinovat de producerea herpesului la gură și buze, poate crește riscul apariției problemelor de memorie și cogniție.

Cercetătorii au testat gândirea şi memoria a 1.625 de persoane din New York City ce aveau o vârstă medie de 69 de ani.

Participanţilor la studiu le-a fost testat sângele pentru a identifica cinci infecţii foarte răspândite – herpesul oral şi genital, citomegalovirus, forma respiratorie a chlamidiei şi Helicobacter pylori.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care prezentau un nivel mai mare al infecţiei în sânge erau cu 25% mai predispuşi la a obţine scoruri reduse într-un test standard de verificare a capacităţilor mentale.

În cadrul studiului, participanţii au repetat aceste teste de-a lungul unei perioade de opt ani, însă nu s-a înregistrat vreo înrăutăţire în timp.

Cercetarea a fost publicată în cel mai recent număr al jurnalului ştiinţific Neurology.

Am descoperit o legătură mai mare între virus şi efectele cognitive în rândul femeilor, a persoanelor cu un nivel mic de educaţie şi, mai ales, în rândul persoanelor care nu fac sport”, a explicat doctorul Mira Katan de la Columbia University Medical Centre, coordonatorul acestui studiu.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook